Management

Security
belgie

Ministerie JenV onderzoekt succesvol 'anti-phishingschild' België

'Zeer interessante aanpak in België'.

© Shutterstock beast01
9 december 2022

'Zeer interessante aanpak in België'.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) verkent samen met het NCSC een zogeheten anti-phishing-schild waarmee informatie over malafide websites binnen wordt gehaald en verspreid. Daarmee kunnen mogelijk slachtoffers worden voorkomen. Dat schrijft minister Yesilgöz-Zegerius in antwoord op Kamervragen.

Het aantal aangiftes van ondernemers die slachtoffer werden van phishing neemt toe. Kamerlid Queeny Rajkowski van de VVD vroeg de minister naar de mogelijkheden om phishing te bestrijden en verwees daarbij naar België, waar volgens haar een zeer interessante aanpak bestaat.

De minister schrijft in haar antwoord op de vragen van de VVD dat er een verkenning gaande is van het ministerie van Justitie en Veiligheid en NCSC naar een ‘anti-phishing-schild’ naar Belgisch voorbeeld. “Daarmee zou het mogelijk worden criminele links in berichten te melden om deze vervolgens onschadelijk te maken, dan wel van een waarschuwing te voorzien. Dit zou het slachtofferschap van phishing en daaropvolgende delicten kunnen tegengaan.”

Waarschuwingen

De Belgische overheid gebruikt momenteel het Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS) om Belgische inwoners te waarschuwen voor gevaarlijke websites.

Er wordt een lijst met malafide websites bijhouden die wordt doorgestuurd naar internetproviders, die vervolgens klanten waarschuwingen tonen als zij zo’n website willen bezoeken. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van dns-verzoeken van internetgebruikers.

Lees meer over
3
Reacties
Erwin1 12 december 2022 13:36

M. Nauta, klopt, maar dan moet je wel browsen met Chrome, want in een andere browser werken die bij Google gemeldde URL's niet.
Ik vind het ook nogal 'ver' gaan dat ISP's dus je DNS queries gaan filteren en scannen, om je dan naar een waarschuwing te leiden. Een ISP heeft feitelijk niks te maken welke sites ik graag wil bezoeken, dus door mijn DNS queries snuffelen vind ik wel een inbreuk op mijn privacy.
En sowieso werkt het bijhouden van malafide URL's niet. De echte kwaadwillenden veranderen zo snel van URL dat het dweilen met de kraan open is.

Ook moet je dan maar net gebruik maken van de DNS van je provider, en niet van een alternatief (Google, Cloudflare of een andere internet DNS provider).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.