Beheer

Privacy
Rijkspas

Ministerie had BSN niet mogen gebruiken

BSN-gebruik voor Rijkspas schendt de wet, oordeelt het CBP.

© Ministerie van OCW
1 maart 2011

BSN-gebruik voor Rijkspas schendt de wet, oordeelt het CBP.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft ten onrechte het burgerservicenummer (BSN) van medewerkers gebruikt voor het aanmaken van een Rijkspas. Dat heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dinsdag laten weten.

Het CBP vindt dat het ministerie in strijd met de wet handelt omdat de identiteit van de medewerkers evengoed aan de hand van andere persoonsgegevens dan het BSN kan worden gecontroleerd.

Het ministerie moet, op straffe van een dwangsom, binnen acht weken het BSN zodanig afschermen dat het niet langer kan worden ingezien en gebruikt door medewerkers die de Rijkspas uitgeven. Het BSN mag door de overheid alleen worden gebruikt als dat noodzakelijk is voor een goede vervulling van haar publieke taak.

De CBP vindt de uitgifte van een toegangspas geen activiteit is waarmee het ministerie zich onderscheidt van private bedrijven die toegangspassen uitgeven en daarom mag het BSN door het ministerie niet gebruikt worden voor de aanmaak van de Rijkspas.

Ministers zijn het niet eens met CBP
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), verantwoordelijk voor de Rijkspas en het BSN, en zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vinden dat ze het BSN wel voor uitgifte van de Rijkspas mogen gebruiken. Ze kunnen bezwaar maken bij het CBP, maar willen het college vragen of ze ook gelijk beroep aan kunnen tekenen bij de rechter. Ook zouden ze een kort geding kunnen aanspannen.

BSN alleen gebruikt om identiteit vast te stellen
Volgens de bewindslieden staat het burgerservicenummer niet in de pas en komt het nummer ook niet in het kaartsysteem van de Rijkspas te staan. Het BSN wordt alleen gebruikt om absolute zekerheid te hebben over de identiteit van de ontvanger van de Rijkspas, vinden de ministers.

Met een Rijkspas kunnen rijksambtenaren het gebouw in waar ze werken. Het document geeft ook toegang tot andere departementen. In de toekomst moet de Rijkspas ook toegang geven tot IT-systemen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.