Innovatie & Strategie

Governance
Domeinnaam-extensies

Ministerie BZK onderzoekt nieuw domeinnamenbeleid

'Verplicht gebruik van een domeinnaam geen goed plan' 

© CC0 (Pixabay licence),  JanBaby
17 december 2019

'Verplicht gebruik van een domeinnaam geen goed plan' 

Het Rijk onderzoekt een eigen domeinnaam-extensie voor de Nederlandse overheid. Landen zoals Engeland, Portugal, Oostenrijk gebruiken al een .gov extensie. Om te bekijken of dit ook interessant is voor Nederland, heeft PBLQ de effecten ervan onder de loep genomen.

In het onlangs gepubliceerde onderzoeksrapport worden onder meer de effecten van het beleid met een eigen domeinnaam-extensie bekeken. Uit de conclusies blijkt dat er in andere landen zoals Engeland, Portugal, Canada, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland over het algemeen twee soorten beleid met domeinnamen zijn: het DNS-concept en de platform-oplossing. Van deze twee komt het DNS-concept het meeste voor. De overheden kiezen soms voor een platform om de vindbaarheid en herkenbaarheid van overheidsinformatie te vergroten.

Kosten en praktische drempels

De onderzoekers wilden ook weten of de buitenlandse overheden zouden kiezen voor een absolute verplichting bij het gebruik van één uniforme domeinnaam. De meeste geïnterviewden geven aan daar niets in te zien. “Deels heeft dat te maken met de inschatting dat een stevige verplichting een weinig succesvolle strategie is en juist weerstand opwekt. Daarnaast wordt aangegeven dat verplichte implementatie ook de nodige kosten en praktische drempels opwerpt”,  aldus de rapporteurs.

Uit het rapport blijkt verder dat de landen met een eigen extensie voor de overheid dit nauwelijks vertalen naar een naamgevingsbeleid voor e-mail. Ook is er geen hard bewijs voor de effectiviteit van domeinnamenbeleid, omdat er geen evaluaties zijn.

 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.