Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie BZK onderzoekt nieuw domeinnamenbeleid

Het Rijk onderzoekt een eigen domeinnaam-extensie voor de Nederlandse overheid. Landen zoals Engeland, Portugal, Oostenrijk gebruiken al een .gov extensie. Om te bekijken of dit ook interessant is voor Nederland, heeft PBLQ de effecten ervan onder de loep genomen.
domeinnaambordjes
© CC0 (Pixabay licence)
CC0 (Pixabay licence)

In het onlangs gepubliceerde onderzoeksrapport worden onder meer de effecten van het beleid met een eigen domeinnaam-extensie bekeken. Uit de conclusies blijkt dat er in andere landen zoals Engeland, Portugal, Canada, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland over het algemeen twee soorten beleid met domeinnamen zijn: het DNS-concept en de platform-oplossing. Van deze twee komt het DNS-concept het meeste voor. De overheden kiezen soms voor een platform om de vindbaarheid en herkenbaarheid van overheidsinformatie te vergroten.

Kosten en praktische drempels

De onderzoekers wilden ook weten of de buitenlandse overheden zouden kiezen voor een absolute verplichting bij het gebruik van één uniforme domeinnaam. De meeste geïnterviewden geven aan daar niets in te zien. “Deels heeft dat te maken met de inschatting dat een stevige verplichting een weinig succesvolle strategie is en juist weerstand opwekt. Daarnaast wordt aangegeven dat verplichte implementatie ook de nodige kosten en praktische drempels opwerpt”,  aldus de rapporteurs.

Uit het rapport blijkt verder dat de landen met een eigen extensie voor de overheid dit nauwelijks vertalen naar een naamgevingsbeleid voor e-mail. Ook is er geen hard bewijs voor de effectiviteit van domeinnamenbeleid, omdat er geen evaluaties zijn.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in