Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: vernieuwd communicatiesysteem voor hulpverleners heeft tijd nodig

Het vernieuwde communicatiesysteem C2000 voor hulpverleners liep na de migratie naar een nieuw netwerk eind januari tegen problemen aan. Minister Grapperhaus schrijft in zijn antwoord op Kamervragen van de PvdA dat er tijd nodig is om alle knelpunten op te lossen.
Politie-auto
© CC0 1.0
CC0 1.0

Na de migratie naar het nieuwe netwerk haperden vooral de portofoons, die politiemensen bij zich dragen om contact te houden. De meldkamer was onverstaanbaar, het bereik van portofoons viel weg en ze moeten gereset worden. Grapperhaus beaamt de problemen in zijn antwoorden. Volgens hem is er rekening gehouden met storingen en gebeurde dat in afstemming met politie, brandweer, veiligheidsregio’s, ambulancediensten en Defensie.  

Nazorg

Volgens Grapperhaus wordt er ‘nazorg’ geleverd en is de verwachting dat verbindingsproblemen worden opgelost. De meldingen worden serieus genomen en extra ingerichte teams verifiëren en analyseren de klachten. Een grote storing waarbij bij de meldkamer in Noord-Holland zo’n tien minuten onbereikbaar was, had volgens Grapperhaus niets te maken met de migratie naar een nieuw systeem.

Tot nu toe zijn er drie keer updates uitgevoerd die de kwaliteit van het netwerk moesten verbeteren. Volgens Grapperhaus hebben de updates een positief effect gehad en hebben ze tot een significante afname van de aanloopproblemen geleid.

Grapperhaus schrijft tot slot dat het nog enkele maanden kan duren voordat het netwerk goed ingeregeld is. Wat de minister betreft hebben de problemen de hoogste prioriteit en nemen de knelpunten af naarmate de tijd vordert.

Nieuw C2000-netwerk

Het C2000-netwerk staat mogelijk voor een grootscheepse verandering. De huidige versie van het C2000-netwerk is namelijk gebaseerd op de TETRA-standaard. De minister heeft eerder aangegeven dat deze uitontwikkeld is. Momenteel wordt er daarom een 'nieuw' C2000-netwerk onderzocht dat op basis van mobiel breedband werkt. Daarover wordt voor de zomer nog aan de Tweede Kamer bericht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in