Beheer

Governance
storing

Minister: 'Schors digitale vergadering bij haperende verbinding'

25 gemeenten hadden last van haperende verbinding 

14 mei 2020

25 gemeenten hadden last van haperende verbinding 

Digitale vergaderingen moeten geschorst worden wanneer er storingen optreden. Die aanbeveling doet minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen van GroenLinks. Zo’n 25 gemeenten hadden dinsdag 21 april last van haperingen in de live-stream van NotuBiz.

Ollongren beantwoordt vragen van Kamerlid Özütok van Groenlinks, die vragen stelde naar aanleiding van een landelijke storing in het systeem van leverancier NotuBiz waarmee veel gemeenten en provicies digitale vergaderingen uitzenden. De storingen deden zich voor omdat de capaciteit ontoereikend was met de grote toestroom van kijkers bij de 48 vergaderingen die op die dag gepland stonden. Bij 25 van de 48 gemeenten traden er vervolgens storingen op.

Te veel aanvragen

“Ondanks de extra beschikbare capaciteit bleek dat het grote aantal vergaderingen zorgde voor een grote totale toestroom van kijkers, waardoor onverwacht veel aanvragen tegelijkertijd op de server van NotuBiz binnenkwamen. De beschikbare capaciteit bleek helaas niet voldoende waardoor een technische storing ontstond”, schrijft Ollongren.

Ozütök wilde ook weten over vergaderingen bij storingen direct geschorst moeten worden, vanwege de openbaarheid van besluitvorming. “Het verdient aanbeveling in geval van een storing in het vergadersysteem de vergadering te schorsen, zodat de storing hersteld kan worden. De vergadering moet immers ingevolge de wet middels een live-verbinding door de bevolking op afstand gevolgd kunnen worden, anders is deze niet openbaar”, schrijft Ollongren.

Gemeenten zelf verantwoordelijk

Het ministerie onderzoekt ondersteuning bij de voorzieningen van vergaderingen, maar het zorgen voor adequate ICT-voorzieningen blijft volgens Ollongren een verantwoordelijkheid van overheden zelf, in overleg met hun leveranciers.  

NotuBiz geeft volgens de minister aan dat de technische helpdesk hard heeft gewerkt aan een oplossing om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Zo is de capaciteit van de server uitgebreid om grote aantallen vergaderingen en de grotere aantallen aanvragen op de server te kunnen ondersteunen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.