Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: politie gebruikt geen Clearview AI

Demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming stelt in antwoord op Kamervragen dat de Nederlandse politie geen gebruik maakt van gezichtsherkenningssoftware van Clearview AI en ontkent daarmee berichtgeving van BuzzNews. Demissionair minister Grapperhaus ontkende de berichten eerder ook.
Sander Dekker
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De enige applicatie die de politie gebruikt waarin biometrische gezichtsherkenningstechnologie wordt toegepast is Catch, zo schrijft Dekker. Bij navraag binnen de politie is “niet gebleken dat een aanvrager die geassocieerd wordt met het 'National Police Corps' de software van Clearview heeft gebruikt.”

De politie heeft een interne beleidslijn die het inzetten van andere toepassingen van gezichtsherkenningstechnologie in de operationele processen van de politie verbiedt, tenzij er van tevoren een positief advies is op basis van een juridisch ethische toets. “Dit ter beoordeling van de gezamenlijke portefeuillehouders Ethiek en Digitalisering. Dit heeft nog niet geleid tot goedkeuring van een ander gebruik van biometrische gezichtsherkenningstechnologie dan Catch”, schrijft de minister.

Individuele politiemedewerker

De Kamervragen werden gesteld door D66 en GroenLinks nadat in augustus in documenten in handen van Buzzfeed te lezen viel dat de Nederlandse politie gezichtsherkenningssoftware 'tussen de 50 en 100 keer' hebben ingezet. De details erbij ontbraken echter. De politie zou niet centraal zijn benaderd door Clearview, niet op de hoogte zijn van contacten met het bedrijf en geen producten afnemen. Dekker stelt wel dat "niet uit te sluiten is dat een individuele politiemedewerker een keer de website van Clearview heeft bezocht en een aantal bevragingen heeft gedaan."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in