Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister opnieuw kritisch over inzet proctoringsoftware

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijft kritisch op het gebruik van online surveillance door onderwijsinstellingen bij toetsen en examen. In antwoorden op Kamervragen laat ze weten “dat instellingen die online proctoring gebruiken voortdurend moeten verkennen of er geen alternatieve vormen van toetsing te bedenken/maken zijn waar de inzet van proctoringsoftware niet nodig is.”
camera
© SAP
SAP

Engelshoven laat in de brief weten dat ze in gesprek is met de Inspectie van het Onderwijs en de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) over het eventueel uitvoeren van een thematisch onderzoek naar de kwaliteit van het hoger onderwijs in de coronatijd. “Met de organisaties zal ik verkennen of de inzet van online proctoring ook onderdeel kan zijn van dit onderzoek”, schrijft ze.

Kritiek

Van Engelshoven reageert op vragen van SP-Kamerlid Frank Futselaar over het uitstellen van tentamens door de Hanzehogeschool na een datalek. Futselaar is al lange tijd kritisch op het gebruik van online surveillancesoftware, net als de Autoriteit Persoonsgegevens. AP deed aanbevelingen over het gebruik van die software. Dat deed ook SURF. Eerder al riep de minister op om de aanbevelingen van deze twee instellingen te volgen.

Critici noemen de software een spionagemiddel dat inbreuk maakt op de privacy van de student. Bovendien, zo schreef Futselaar al eerder in een motie, gaat het in sommige gevallen ernstig mis, met verloren tentamens of ingetrokken diploma’s tot gevolg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in