Beheer

Privacy
Minister opnieuw kritisch over inzet procotoringsoftware

Minister opnieuw kritisch over inzet proctoringsoftware

In onderzoek naar de kwaliteit van hoger onderwijs in coronatijd wil minister ook kijken naar inzet van online proctoring.

© SAP
23 maart 2021

In onderzoek naar de kwaliteit van hoger onderwijs in coronatijd wil minister ook kijken naar inzet van online proctoring.

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijft kritisch op het gebruik van online surveillance door onderwijsinstellingen bij toetsen en examen. In antwoorden op Kamervragen laat ze weten “dat instellingen die online proctoring gebruiken voortdurend moeten verkennen of er geen alternatieve vormen van toetsing te bedenken/maken zijn waar de inzet van proctoringsoftware niet nodig is.”

Engelshoven laat in de brief weten dat ze in gesprek is met de Inspectie van het Onderwijs en de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) over het eventueel uitvoeren van een thematisch onderzoek naar de kwaliteit van het hoger onderwijs in de coronatijd. “Met de organisaties zal ik verkennen of de inzet van online proctoring ook onderdeel kan zijn van dit onderzoek”, schrijft ze.

Kritiek

Van Engelshoven reageert op vragen van SP-Kamerlid Frank Futselaar over het uitstellen van tentamens door de Hanzehogeschool na een datalek. Futselaar is al lange tijd kritisch op het gebruik van online surveillancesoftware, net als de Autoriteit Persoonsgegevens. AP deed aanbevelingen over het gebruik van die software. Dat deed ook SURF. Eerder al riep de minister op om de aanbevelingen van deze twee instellingen te volgen.

Critici noemen de software een spionagemiddel dat inbreuk maakt op de privacy van de student. Bovendien, zo schreef Futselaar al eerder in een motie, gaat het in sommige gevallen ernstig mis, met verloren tentamens of ingetrokken diploma’s tot gevolg.

Lees meer over
2
Reacties
Jasper Bakker 23 maart 2021 14:45

@Erik
Ai! Het is dus proctoring. Waar wij kennelijk niet goed op hebben gelet.
Excuses. En dank voor je scherpe blik.
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

Erik Bakker 23 maart 2021 13:34

Sja wat is het nou: procotoring, proctoring of protoring?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.