Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Hennis: Direct ingrijpen bij ICT Defensie nodig

Ze liet in mei weten dat er mogelijk "grote problemen'' waren op dit terrein. Uit een onafhankelijk onderzoek naar de staat van de informatievoorziening en informatie- en communicatietechnologie (ICT) bij Defensie blijkt nu, dat direct ingrijpen noodzakelijk is. Dat schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert aan de Tweede Kamer.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het rapport zelf blijft vertrouwelijk, omdat het inzicht geeft in kwetsbaarheden in de ICT bij Defensie. Maar de minister maakt wel haar conclusies wereldkundig. 'De eerste constatering is dat de technische staat van IV/ICT-infrastructuur onder de maat is', schrijft ze. 'Zo neemt door veroudering van apparatuur de kans op uitval van netwerken en rekencentra toe. Ook is er onvoldoende reservecapaciteit beschikbaar om uitval op te vangen. Dit alles behelst risico’s voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en vraagt derhalve om direct ingrijpen.' In dat kader hebben de onderzoekers aanbevelingen gedaan voor de vervanging van een aantal technieken, processen en gereedschappen die bij Defensie worden gebruikt. De minister broedt nog op het overnemen van die aanbevelingen, maar laat de Kamer wel alvast weten dat dat kosten met zich meebrengt.

Aansturing schoot tekort

De onderzoekers stelden ook vast dat de aansturing van het IV/ICT-terrein bij Defensie tekortschoot. Het ontbrak aan een strategische visie en aan het op het juiste niveau nemen van de verantwoordelijkheid. 'IV/ICT is te lang gezien als kostenpost waar steeds weer op kan worden bezuinigd en dus niet of onvoldoende als strategische enabler', schrijft de minister. Ze heeft daarom besloten om de rol van CIO - die wordt vervuld door de Hoofddirecteur Bedrijfsvoering - te versterken, deze een zetel te geven in het hoogste ambtelijke orgaan van Defensie ( de Bestuursraad) en een IT Governance Board in te stellen die de Bestuursraad gaat ondersteunen.

De minister stelt ten slotte ook maatregelen in het vooruitzicht die de samenwerking tussen het Joint IV Commando (JIVC) en IV Operaties (OPS) moeten herstellen. De verhoudingen tussen deze twee organisatie-onderdelen waarin de uitvoering van de IV/ICT-dienstverlening in 2011 werd samengebracht, zijn namelijk verstoord geraakt, constateerden de onderzoekers.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in