Innovatie & Strategie

Juridische zaken
bitcoins

Miningverbod voor bitcoin dreigt in EU

Europese beurstoezichthouder: anders komen klimaatdoelen in het geding.

bitcoin © CC0 Pixabay.com,  Geralt
19 januari 2022

Europese beurstoezichthouder: anders komen klimaatdoelen in het geding.

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) roept op tot het verbieden van het minen van bitcoin in de Europese Unie. De beurstoezichthouder vreest dat het minen van cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Vorige week meldde De Nederlandsche Bank (DNB) nog op basis van een studie dat een transactie in bitcoin evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als een gemiddeld Nederlands huishouden in ongeveer drie weken. De virtuele valuta bitcoin werkt op basis van blockchaintechnologie, waarbij alle deelnemers aan dit digitale, gedistribueerde logboek samen alle transacties bijhouden.

Alternatieve cryptovaluta

Dat decentrale register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de meest recente veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te rekenen en dat kost veel energie. Dit rekenwerk levert deelnemers ook nieuwe bitcoins op en wordt daarom minen (ontginnen) genoemd. De Europese beurstoezichthouder ESMA wil dat cryptovaluta gebruikmaken van technieken die minder energie kosten.

Het enorme energieverbruik van bitcointransacties is al langer een heikel punt. Vorig jaar stopte autofabrikant Tesla na nog geen twee maanden met het accepteren van de bitcoin als betaalmiddel. De financiële toezichthouder van Zweden heeft zich al uitgesproken voor een EU-verbod voor het minen van sommige cryptomunten, waaronder bitcoins. In China is het al sinds afgelopen mei verboden.

1
Reacties
Jarno De Vries 19 januari 2022 14:54

Artikel van de DNB mag de naam studie niet hebben, zelden zo'n slecht stuk gelezen!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.