Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder dan helft IT'ers bereikbaar buiten werktijd

Minder dan de helft van de IT'ers in Nederland is buiten kantooruren door collega's of klanten te bereiken via telefoon, e-mail of WhatsApp. Managers zijn met voorsprong het vaakst bereikbaar buiten werktijd, terwijl IT'ers net onder het algemene gemiddelde zitten. Dit blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO.
HP Dragonfly
© HP Inc.
HP Inc.

Iets minder dan een kwart (23 procent) van het personeel is zelfs altijd buiten werktijd te bellen, mailen of appen. De groep die vaak in privé-uren bereikbaar is, is nipt groter (24 procent). Daarmee komt het CBS op de conclusie dat bijna de helft (47,3 procent) van de Nederlandse werknemers regelmatig te bereiken is buiten de officiële, betaalde werkuren.

Boeren, dienstverleners, leraren

IT'ers zitten daar net onder, met 45,3 procent voor de twee categorieën van 'vaak' plus 'altijd' bereikbaar. Wat hoger 'scoren' mensen met beroepen in de agrarische sector; in openbaar bestuur, veiligheid en juridisch; in de sectoren creatief en taalkundig; en in de dienstverlenende sector. Laatstgenoemde zit precies op de 50 procent. Daar boven komen mensen met beroepen op commercieel en op pedagogisch gebied. Flinke uitschieters zijn managers (75,9 procent) die regelmatig ('vaak' plus 'altijd') bereikbaar zijn.

Hoe goed werknemers te bereiken zijn, verschilt ook naar opleiding en leeftijd. Hoogopgeleide werknemers van boven de 45 jaar zijn het meest te bereiken buiten werktijd. Ook jongeren tot 25 jaar met een lage en middelbare opleiding zijn vaak beschikbaar in non-werkuren. Verder valt op dat relatief meer laagopgeleiden dan hoogopgeleiden altijd te bereiken zijn voor hun werk.

Mannen en opleidingsniveau

Boven de 35 jaar neemt de bereikbaarheid toe met het onderwijsniveau. Mannen zijn vaker dan vrouwen bereikbaar: 50 tegenover 45 procent. Verder is opvallend dat hoogopgeleiden met een vaste arbeidsrelatie aangeven vaker bereikbaar te zijn buiten werktijd dan hoogopgeleiden met een flexibele arbeidsrelatie: 51 tegen 42 procent.

Onder laagopgeleiden ligt dit net anders. Daar zijn het juist degenen met een flexibele arbeidsrelatie (47 procent) die buiten het werk om vaker bereikbaar zijn dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie (43 procent). Voor dit onderzoek hebben het CBS en TNO vorig jaar 63.000 werknemers ondervraagd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in