Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenpremie uitgeloofd voor beruchte ransomwarebende

De Amerikaanse regering looft een miljoenenpremie uit voor informatie die kan leiden tot het oppakken van de cybercriminelen achter de beruchte Conti-ransomware. De premie kan oplopen tot wel 10 miljoen dollar, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Naast dat forse bedrag is nog eens 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die kan helpen om directe uitvoerders of medewerkers aan Conti-gijzelingsaanvallen te arresteren en/of veroordelen.
dollars
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Deze beloningen die de overheid van de Verenigde Staten nu uitlooft, volgen op een massale ransomware-aanval op Costa Rica. Overheidsinstellingen van dat Centraal-Amerikaanse land zijn in april geraakt door Conti. Daarbij is een reeks aan instanties en organisaties geïnfecteerd, waaronder de ministeries van Financiën en van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid. De net aangetreden nieuwe president van Costa Rica heeft een nationale noodtoestand afgekondigd, meldt Bleeping Computer.

Leiders en 'werknemers'

De door de VS uitgeloofde miljoenen zijn voor informatie die kan leiden tot het identificeren en/of lokaliseren van individuen die sleutelrollen vervullen in de transnationale cybercrimebende die Conti inzet. Naast deze financiële impuls voor het opsporen van leiders belooft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dus ook enkele miljoenen voor informatie om 'gewone werknemers' van deze cybercriminele organisaties aan te pakken. Het gaat hierbij expliciet ook om daders en medewerkers buiten de VS.

"De Conti-ransomwaregroep is verantwoordelijk geweest voor honderden ransomware-incidenten in de afgelopen twee jaar", stelt het ministerie in zijn aankondiging van de miljoenenpremies. Naar schatting van de Amerikaanse politiedienst FBI in januari dit jaar zijn er meer dan duizend slachtoffers geweest, waarbij zij meer dan 150 miljoen dollar aan losgeld hebben betaald. Daarmee is de Conti-ransomware de kostbaarste variant die ooit is gedocumenteerd, zo stelt Buitenlandse Zaken.

Handen ineen slaan

Bij het uitloven van de premies noemt de overheid van de VS ook de aanval op de overheid van Costa Rica. De buitenlandse handel van dat land is zwaar getroffen, schrijft het Amerikaanse ministerie, doordat de douane- en belastingplatformen zijn verstoord door de ransomware-aanval. De regering van de VS verklaart zich met deze beloningen in te zetten voor de bescherming van potentiële ransomwareslachtoffers wereldwijd tegen misbruik door cybercriminelen. Daarbij doet het land ook de oproep aan andere naties om samen te werken zodat het gerechtigheid kan brengen voor slachtoffers van ransomware-aanvallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in