Innovatie & Strategie

Netwerken
Slimme meter

Miljoeneninvestering slimme meters dreigt teniet gedaan door frequentieveiling

Vergunning voor gebruikte frequentie niet automatisch verlengd.

Slimme meter © CC BY 2.0 - Flickr.com Remko van Dokkum
4 mei 2020

Vergunning voor gebruikte frequentie niet automatisch verlengd.

Twee grote netbeheerders hebben een rechtszaak verloren die was aangespannen tegen het ministerie van Economische zaken. Zij verwachten meer dan een miljard te verliezen op investeringen in slimme meters die bij zo'n vijf miljoen Nederlandse huishoudens hangen.

Het ministerie wil de frequentie waarop deze worden uitgelezen, via een veiling opnieuw verdelen, zocht het Financieele Dagblad uit. Het ministerie ziet dat er meer partijen zijn die interesse hebben voor de frequenties in de 450 MHz band. Het gaat onder meer om gemeenten, en water- en spoorbedrijven. De twee netbeheerders STEDIN en Liander hebben deze frequenties nu in gebruik voor het op afstand uitlezen van slimme meters die zij sinds 2016 plaatsen. Zij wilden niet afhankelijk zijn van derden en kochten het netwerk van Utility Connect, een dochteronderneming van KPN. Die koop omvatte ook de antenne-infrastructuur en de frequentievergunning

De twee netbeheerders gingen er van uit dat het ministerie de zendvergunning voor langere tijd zou verlengen. In 2018 werd deze inderdaad verlengd tot 2024, maar dat gebeurt dus niet nogmaals. De rechter heeft bepaald dat het ministerie daar niet toe verplicht is. Mochten Stedin en Liander in een openbare veiling de zendvergunning verliezen, dan moeten ze hun investeringen versneld afschrijven, Het zou gaan om een bedrag van meer dan een miljard euro. Het ministerie heeft overigens adviesbureau Dialogic ingezet om te kijken of er manieren zijn om de geplaatste slimme meters toch te behouden.

Financiering komt in problemen

EZ wijst erop dat Stedin en Liander zelf het risico zijn aangegaan door het eigen netwerk te kiezen als basis voor de communicatie met slimme meters. Ze hadden ook kunnen kiezen voor een oplossing via mobiele netwerken. Netbeheerder Enexis heeft dat wel gedaan.

De uitspraak van de rechter komt op een akelig moment voor Stedin en Alliander. Zij moeten in dezelfde periode hoge investeringen doen voor de aanleg van nieuwe hoogspanningskabels. Voor dat project moeten ze al financiering zoeken buiten hun reguliere bedrijfsvoering. De extra kosten voor aanpassing of vervanging van de slimme meters dreigen dan ook op de klanten te worden verhaald.

3
Reacties
Bop 08 mei 2020 15:11

Dit klinkt vrij zot.

'U huurde uw frequentie slechts tijdelijk.'

Harry Oldinkhof 04 mei 2020 12:15

Slimme meter + Domme gebruiker = Nutteloos

HB 04 mei 2020 11:34

"De extra kosten voor aanpassing of vervanging van de slimme meters dreigen dan ook op de klanten te worden verhaald".
Als dat zo is dan wil ik m'n oude meter terug.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.