Management

Privacy
Sander Dekker

Miljoenen extra voor handhaving privacywet

In 2019 legt AP accent op sanctionering op overtreding AVG.

Sander Dekker © Rijksoverheid,  Arenda Oomen
12 juni 2019

In 2019 legt AP accent op sanctionering op overtreding AVG.

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming stelt jaarlijks 3,4 miljoen extra beschikbaar aan de Autoriteit Persoonsgegevens voor een betere handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De AVG is de Nederlandse invulling van de de Europese richtlijn GDPR. De privacywet is sinds mei 2018 van kracht. Voor de daadwerkelijke handhaving is echter onvoldoende capaciteit beschikbaar, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangegeven.

Nog niet voldoende

De toezichthouder werd daarbij gesterkt door een rapport van adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) dat al in 2017 berekende dat AP zeker 185 fte nodig heeft om zijn taak met betrekking tot de AVG goed uit te kunnen voeren. Daar hoort een budget bij van 19,6 miljoen euro, becijferde het bureau. Met de nu toegezegde extra miljoenen komt het budget van AP uit op 18,5 miljoen euro. De toezichthouder heeft 157 fte in dienst.

Aleid Wolfsen is heel verheugd over de toezegging van minister Dekker, liet een woordvoerder van de de toezichthouder weten aan Nu.nl.

Accent op handhaving

In 2018 ontving de AP in totaal 22.000 informatieverzoeken en ruim 11.000 klachten. "Ongeveer een derde van de privacyklachten betrof de rechten van betrokkenen, in het bijzonder de wijze van uitvoering van inzage- of verwijderverzoeken door organisaties. Daarnaast ontving de AP veel klachten over het verzamelen van persoonsgegevens die bovenmatig ten opzichte van het doel zou zijn en over het ongewenst doorgeven van persoonsgegevens aan derden", meldde minister Dekker gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. In totaal leidde die in 2018 tot de start van 17 formele handhavingstrajecten. Daarnaast heeft de AP veel tijd besteed aan voorlichting en bemiddeling. Volgens de minister gaat de aandacht van de AP in 2019 'nadrukkelijker uit naar handhaving en sanctieoplegging'.

De minister gaat samen met de AP jaarlijks bekijken welke capaciteit en bijbehorend budget daadwerkelijk nodig is voor de handhaving.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.