Innovatie & Strategie

Infrastructuur
snelle trein

'Miljoen euro om WiFi in trein te verbeteren'

CDA en CU willen miljoen euro uit innovatiepotje halen voor betere WiFi in de trein.

© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original,  Marc Samsom
16 oktober 2019

CDA en CU willen miljoen euro uit innovatiepotje halen voor betere WiFi in de trein.

Wifi in de trein moet een stuk sneller en beter. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen een miljoen euro steken in het verbeteren van draadloos internet in intercity's. Te vaak blijkt de verbinding te traag of valt het signaal weg, zeggen de initiatiefnemers.

Langzaam internet is volgens CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch een "grote ergernis bij treinreizigers die willen werken, appen of studeren in de trein. We willen dat de NS meer kan investeren in innovaties die sneller internet mogelijk maken".

'Trein verkiezen boven auto'

Amhaouch is in de Tweede Kamer bezig met de portefeuille Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar geeft zelf aan ook het terrein van Economische Zaken en dan vooral technologie en ICT te volgen. "Op dat vlak is veel te doen. Zo heeft de technologiesector de komende jaren nog zo’n 150.000 arbeidskrachten nodig. Maar er spelen ook belangrijke onderwerpen als de digitale overheid en privacy en veiligheid op ICT-gebied."

Connectiviteit speelt daarbij dus ook een rol, en heeft raakvlakken met files en milieu. "Als we willen dat mensen de trein verkiezen boven de auto, dan moeten we er ook voor zorgen dat internet in de trein goed, snel en betrouwbaar is", zegt CU-politica Stieneke van der Graaf over het voorstel voor verbetering van WiFi.

Ontvangers en zendmasten

Het geld kan worden gehaald uit een bestaand innovatiepotje en moet worden geïnvesteerd in nieuwe ontvangers om de verbinding te verbeteren. Daarnaast moet het kabinet kijken naar de dekking van zendmasten langs het spoor. Het voorstel kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, aldus de initiatiefnemers.

5
Reacties
Bop 25 oktober 2019 18:56

Nu nog STOPKONTAKTEN!.

Bop 25 oktober 2019 18:56

Wauw, een miljoen!
Maar op zich welkom. Ik laat gebruik nu ook maar vaak achterwege van de problemen.
Wel zo prettig als gasten(!) geen filmpje gaan zitten kijken. Wordt dat geblokkeerd?
Ik gebruik het alleen op mijn telefoon, voornamelijk om nieuwsberichten te bekijken.

Kitty 21 oktober 2019 12:00

Vroeger was er een directe verbinding van Nijmegen naar den Haag. Maar nu moet je ongeveer om het halve uur overstappen. Voor je laptop weer opgestart is en je ingelogd ben, is er weer een kwartier voorbij. De laatste keer dat ik werkte in de trein werd ik in mijn bewegingen aardig gehinderd door de buurman. Bovendien: wie wil zijn apparatuur tegenwoordig aan een open wifi-netwerk hangen? Laat ze voor dat geld zorgen voor betere zitplaatsen want het is elke keer een ellebogengevecht voor een zitplaats.

JGM van der Zanden 17 oktober 2019 11:32

Neem de trein een uurtje eerder of later......

Frank van Zanten 16 oktober 2019 13:13

Leuk bedacht maar in de spits is het op heel veel trajecten een staanplaats. En anders zit je wel hutje mutje op elkaar met alleen maar herrie om je heen. Ik heb het opgegeven om in de trein nog wat te doen. Werken of studeren in de trein is nagenoeg onmogelijk behalve als je 1e klas reist. En in veel treinstellen kun je als je al kunt zitten geen notebook voor je neer zetten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.