Miljarden aan software ongebruikt op de plank

17 november 2010
Veel IT-afdelingen zuchten al enige jaren onder een beperkt budget. Met een stringenter beheer van hun software zouden ze hun zorgen aanmerkelijk kunnen verlichten, constateert HP na onderzoek. Ook Gartner hamert daar overigens al enige tijd op.

Uit onderzoek heeft HP geconstateerd dat bedrijven gemiddeld 6 procent van hun IT-bestedingen weggooien aan software die niet wordt gebruikt, meldt de Engelse website TechWorld. Voor heel Europa zou het om een schadepost van bijna 19 miljard euro gaan.

Overigens zijn de CIO’s zich wel van het probleem bewust, constateert HP. 74 procent van de hoogste IT-bazen denkt dat de neiging van applicaties om zich door de organisatie te verspreiden een probleem is; en een procentpuntje meer denkt dat er onnodig geld wordt uitgegeven.

De resultaten van HP’s onderzoek zijn in lijn met waarschuwingen die Gartner al enige tijd uit. Volgens het analistenbureau ligt dat niet alleen aan slecht beheer van de benodigde licenties, maar ook aan het ontbreken van beleid om verouderde applicaties in de mottenballen te doen.

De schade is daardoor veel hoger dan het geld dat bedrijven weggooien aan niet gebruikte applicaties, meent Gartner. Verouderde applicaties die niet in de mottenballen worden gedaan, blijven geld opslokken voor beheer. Wereldwijd verspillen bedrijven daardoor 500 miljard dollar, meent Gartner, oftewel een dikke 367 miljard euro.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.