Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Microsoft Azure Modular Datacenter

Microsofts modulair datacentrum koppelt via SpaceX-internet

Datacentrum in container werkt ook in onbarmhartige omgevingen.

Microsoft Azure Modular Datacenter © Microsoft
21 oktober 2020

Datacentrum in container werkt ook in onbarmhartige omgevingen.

Microsoft introduceert het Azure Modular Datacenter (MDC), een minirekencentrum in een container dat - zelfs op zeer afgelegen locaties - toegang geeft tot lokale verwerking op het Azure-platform. Een satellietlink zorgt voor de primaire of backup-internetverbinding naar de cloud.

Het MDC is bedoeld voor gebruik op tijdelijke locaties zoals bij humanitaire of militaire missies, bij rampen of bij geologisch onderzoek. Maar bedrijven kunnen het MDC ook gebruiken als uitbreiding van hun eigen datacentrum, bijvoorbeeld om de overgang naar een hybride cloud-omgeving te vereenvoudigen.

Het mobiele datacentrum bevat alles wat nodig is voor die edge-cloudverwerking en is gebouwd om onder zeer zware omstandigheden te blijven werken. Denk aan gebieden waar temperatuur, vochtigheid en zelfs de ondergrond normaal een groot probleem zouden vormen, stelt Microsoft. De containers hebben een RF-shield om straling van buitenaf tegen te houden.

Voor plekken waar de dataverbindingen een probleem zijn, heeft Microsoft een overeenkomst met SpaceX en SES. De units zijn voorzien van een mogelijkheid om contact te maken met zowel de laagcirkelende Starlinksatellieten die een hoge bandbreedte en een lage latency hebben, als met de meer traditionele satellieten van SES. De infrastructuur is zo ingericht dat er veeleisende applicaties kunnen worden gebruikt met volledige internetconnectiviteit, maar ook met een periodieke verbinding of helemaal stand-alone.

In onderstaande video bespreekt Microsoft de verbinding met SpaceX.

 

Microsoft Azure Modular Datacenter
Rurale testlocatie Microsoft Azure Modular Datacenter © Microsoft
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.