Beheer

Windows 10
Edge

Microsoft ziet even af van webapp-push in Start-menu

Ongevraagde installatie van webapps en geforceerde reboots, waren "deels een bug".

© Microsoft
20 oktober 2020

Ongevraagde installatie van webapps en geforceerde reboots, waren "deels een bug".

Microsoft pauzeert zijn push van Office-webapps in het Start-menu van Windows 10. Gebruikers zagen hun computers plots opnieuw starten waarna er nieuwe webapps opdoken in het tegeltjesmenu van Microsofts besturingssysteem. Deze webapps werden dan in Microsofts Edge-browser geopend, ongeacht welke browser door gebruikers zelf was ingesteld als de default. Een deel van dit ongevraagde beheer door de Windows-maker kwam door een bug.

Het door Microsoft installeren van webapps, en daarvoor rebooten van pc's, is afgelopen weekend opgemerkt door gebruikers. Zij hebben daarover geklaagd in online-fora. De plots geïnstalleerde webapps zijn voor Microsofts eigen Office-producten: Word, PowerPoint, Excel en Outlook. Deze ongevraagde toevoegingen aan Windows hebben dan ook een prominente positie; als tegels in het Start-menu. Onder de getroffen gebruikers bevindt zich ironisch genoeg ook een techjournalist van IT-nieuwssite The Verge, die net bezig was aan een artikel over dit onderwerp.

Beheermacht

Terwijl de webapps zelf nauwelijks opslagruimte innemen en daarmee gebruikers niet veel 'kosten', zijn ze wel een vorm van bloatware en dan in wezen adware. De prominent in het Start-menu geplaatste tegels zijn in wezen snelkoppelingen naar webuitvoeringen van de Office-apps, die gebruikers wijzen op de volledige, betaalde uitvoeringen.

Naast het feit dat Microsoft hiermee tornt aan de beheermacht van gebruikers voor apps, is er met deze webapp-installatie ook sprake van het negeren van de gebruikersinstelling voor default-apps. De webapps openen namelijk in Microsoft Edge, ook als bijvoorbeeld Google Chrome of Mozilla Firefox de standaardbrowser zijn. Microsoft komt voor nu terug op deze uitrol, en heeft het 'op pauze' gezet. Het bedrijf verklaart tegenover The Verge dat het "deels een bug" is.

Pauze tot?

De bedoeling was dat websites die zijn vastgezet (gepinned) in het Start-menu worden gestart in Edge, en dat die snelkoppelingen werden omgezet in beter zichtbare tegels. Microsoft stelt dat een bug ervoor gezorgd heeft dat reeds aanwezige Office-weblinks zijn omgezet in webapps. Normaliter kan een eindgebruiker zelf vanuit Edge ervoor kiezen om snelkoppelingen naar websites om te zetten in PWA's (progressive webapps). Nu is dat automatisch gedaan door Microsoft, dus zonder opdracht van of vraag aan de gebruiker. Het is niet duidelijk hoe lang de pauze duurt die Microsoft nu heeft ingelast.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 02 november 2020 18:07

En ik gebruik nog steeds voornamelijk Classic Shell.
Al dit gedoe gaat aan mij voorbij.
Ze doen maar, zolang ze mijn menu niet saboteren.

Anoniem 20 oktober 2020 12:42

Ik heb een vermoeden dat dit een hele lange pauze gaat worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.