Innovatie & Strategie

IT beheer
Office 365

Microsoft ziet af van Bing-pushen in Chrome

Office 365-gebruikers krijgen toch opt-in, in plaats van Bing als gepushte search-default in Chrome.

Office 365 icon redesign 2018 © Microsoft
11 februari 2020

Office 365-gebruikers krijgen toch opt-in, in plaats van Bing als gepushte search-default in Chrome.

Microsoft komt terug op zijn plan om betalende bedrijfsklanten die Office 365 ProPlus gebruiken standaard te voorzien van Bing als zoekmachine in Chrome. De Microsoft-zoekmachine zou via een browserextensie automatisch ingesteld worden in de Google-browser bij de nieuwe release van de clientsoftware voor Office 365 ProPlus. Dat plan heeft nogal wat kritiek gekregen, waar Microsoft nu op reageert.

Het Office 365-team van Microsoft stelt in een blogpost dat het feedback van veel klanten heeft gekregen die enthousiast zijn over de waarde die Microsoft Search biedt via Bing, en over de eenvoud van het uitrollen van die waarde middels Office 365 ProPlus. Gebruikers van dat veelomvattende cloudabonnement van Microsoft kunnen informatie binnen hun organisatie opzoeken via Microsoft Search, wat draait op Bing. De browserextensie maakt het mogelijk om relevante werkinformatie direct vanuit de adresbalk van Chrome te vinden.

'Alles vinden wat je nodig hebt'

"Bing wordt een enkele zoekmachine voor gebruikers om te vinden wat ze nodig hebben - zowel binnen hun organisatie als ook op het publieke web", prijst de IT-leverancier de mogelijkheden aan. "Maar we hebben ook zorgen te horen gekregen over de manier waarop we van plan waren deze waarde uit te rollen." Microsoft erkent daarmee de opgelaaide ophef over de aangekondigde keuze om beheerders en gebruikers niet eerst een eigen keuze te bieden. Bing zou automatisch de standaardzoekmachine worden, ook in Google's veelgebruikte Chrome.

Beheerders en eindgebruikers met beheerrechten kunnen weliswaar maatregelen nemen. Hetzij om de aankomende Bing-instelling te blokkeren, hetzij om de gewijzigde search-default weer ongedaan te maken. Dit komt echter wel neer op opt-out, dus kiezen voor niet meedoen nadat de wijziging al is doorgevoerd. Microsoft gaat nu toch voor opt-in, dus gebruikers van Office 365 ProPlus bewust laten kiezen om hun standaardzoekmachine wel of niet te wijzigen voor Microsoft Search.

Anders, en later

"Op basis van jullie feedback brengen we nu enkele wijzigingen aan in ons plan", aldus de update over het plan dat op 22 januari is aangekondigd in een vooruitblikkende blogpost. De nu aangepaste wijzigingen voor de nieuwe release van Office 365 ProPlus omvatten meer dan alleen de opt-in voor de Bing-browserextensie. Beheerders krijgen in het admin center voor Office 365 ProPlus ook een schakeloptie om de extensie voor Chrome organisatiebreed uit te rollen.

Verder wordt de omstreden browserextensie op de korte termijn alleen aangeboden voor apparaten die middels AD-domeinen (Active Directory) zijn verbonden. Deze beperking geldt ook als (beheerders bij) organisaties hebben gekozen voor de opt-in van de zoekmachine-instelling voor Chrome. Later zal Microsoft specifieke instellingen in het beheercentrum voor Office 365 ProPlus brengen waarmee de uitrol van de extensie naar 'unmanaged devices' valt aan te sturen. Voorlopig komt de Bing-extensie voor Chrome niet mee met de aankomende nieuwe release (versie 2002) van Office 365 ProPlus.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.