Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft zet weer een open source stap: MariaDB

Microsoft trapt zijn ontwikkelaarsconferentie Connect(); 2017 af met een reeks aankondigingen, waaronder weer een stap naar openheid. De Windows-maker sluit zich onder CEO Satya Nadella nu ook aan op de open source database MariaDB. Deze aftakking van MySQL verwelkomt Microsoft niet alleen als nieuw lid van de achterliggende stichting.
MariaDB
© MariaDB
MariaDB

Connect is een online te volgen conferentie die vandaag is begonnen en gericht is op developers, apps, openheid en cloud. In dat kader treedt Microsoft toe als platinum lid van de MariaDB Foundation en omarmt het die database als optie voor in zijn Azure-cloudaanbod. “Microsoft is niet meer het Microsoft van begin 2000”, bezweert communicatietopman Frank Shaw in een vooraankondiging aan wereldwijde ICT-pers.

Eersteklas database op Azure

In die online-persconferentie voorafgaand aan het Connect-evenement is ook MariaDB-schepper Monty Widenius opgevoerd middels een vooraf opgenomen boodschap. Hij verklaart blij te zijn dat Microsoft lid wordt én actief meewerkt aan de open source database. “Ik zie er naar uit om samen te werken met Microsoft om MariaDB een eersteklas database op Azure te maken.”

Microsoft komt met een preview van zijn Azure Database voor MariaDB, om die dan door te ontwikkelen. De softwareleverancier antwoordt op vragen van AG Connect over de roadmap dat eerst de private preview wordt aangekondigd. Daarmee worden dan ervaringen en feedback vergaard om vervolgens de rest van de route en timing uit te stippelen, vertelt Microsoft-medewerker Rohan Kumar.

Keuzevrijheid en AI

Kumar is als general manager verantwoordelijk voor database systems bij Microsoft en benadrukt dat het om keuze gaat. “Keuze is een belangrijk deel van Azure”, waarbij hij verwijst naar eerdere omarming van open source database PostgreSQL. “MariaDB is populair bij bepaalde groepen developers”, en daar wil Microsoft op aanhaken.

“AI is de volgende productiviteitsgolf en Microsoft biedt developers daar de tools voor”, vertelt woordvoerder Shaw die de perswebcast voorzit. Die virtuele persconferentie van afgelopen week heeft nog veel meer aankondigingen de revue laten passeren: voor DevOps, IoT, developer collaboration, Big Data, data analytics en app-ontwikkeling.

Gemakkelijk GitHub-gebruik

Zo komt Microsoft met een reeks cloud- en AI-gerichte uitbreidingen van zijn ontwikkelpakket Visual Studio. Daarnaast brengt het voor cloud-based data analytics Azure Databricks, dat is ontwikkeld in samenwerking met de makers van het open source clusteringraamwerk Apache Spark.

Verder wordt ook ontwikkelaarssite en -systeem GitHub verder omarmd: Microsoft belooft met Azure DevOps gebruiksgemak voor developers. “Een paar muisklikken om een kant en klare GitHub-repo aan te maken, inclusief de hele pijplijn voor software-analyses, CI/CD [continuous integration/continuous development - red]”, aldus Shaw.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in