Beheer

Infrastructuur
Windows 10 storing

Microsoft: Windows-updatefout kwam door DNS-storing

Wereldwijde DNS-storing bezorgde Windows 10-bezitters kopzorgen.

5 februari 2019

Wereldwijde DNS-storing bezorgde Windows 10-bezitters kopzorgen.

Het meest recente updateprobleem van Windows 10 werd veroorzaakt door een storing van een belangrijke DNS-verwijzing van een internetaanbieder. Dat zegt Microsoft.

Vlak voor het weekend verscheen een Windows 10-update, maar veel gebruikers ondervonden problemen bij het uitvoeren van de update. Het updaten van apps uit de Windows Store mislukte en de zogeheten SmartScreen-beveiliging van Microsoft werkte ook niet goed. In eerste instantie wezen de signalen op een DNS-storing bij de Amerikaanse internetaanbieder Comcast. Daarna bleek echter dat ook Engelse klanten last ondervonden bij het updaten van Windows, en hielden de klachten uit de Verenigde Staten meer dan een dag aan. Microsoft hield zich een paar dagen op de vlakte, maar heeft nu toch tekst en uitleg gegeven.

DNS-servers hebben tijd nodig

Volgens de Windows-maker is een wereldwijde storing bij een niet nader genoemde DNS-aanbieder inderdaad de reden dat het updaten van Windows problemen opleverde. Een ‘data corruptie’-probleem had invloed op de Microsoft Update-service die gebruikt wordt voor Amerikaanse en Engelse Windows-eigenaren. De storing is nog dezelfde dag opgelost, maar ‘een klein aantal klanten’ ondervond dagen later nog problemen. Dit komt omdat andere downstream DNS-servers tijd nodig hadden om geüpdatet te worden naar de correcte Windows Update-entries, tekent Zdnet op. Wie nog steeds niet kan updaten, moet volgens Microsoft nog even geduld hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.