Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft wil Teams mee terug naar kantoor laten komen

Microsoft kondigt een reeks nieuwe functies aan voor zijn videovergadertool Teams. De leverancier wil daarmee meegaan in de terugkeer naar werken in kantoren, wat voor veel gebruikers in eerste instantie in hybride vorm zal zijn. Teams moet verschillen tussen kantoorwerkers en telewerkers verkleinen.
hybride werken, Microsoft
© Microsoft
Microsoft

De SaaS- en softwareleverancier haalt eigen arbeidsmarktonderzoek aan waaruit blijkt dat 73% van de werknemers wil dat flexibel werken ook na de pandemie blijft. Voor de Work Trend Index van Microsoft zijn 30.000 mensen in 31 landen bevraagd naar hun (tele)werkervaringen en -voorkeuren. De geconstateerde behoefte aan een combinatie van werken op kantoor en thuis (of elders op afstand) is iets waar telewerktool Teams in mee wil gaan.

Eersterangswerknemers

Topman Jared Spataro, vice-president voor Microsoft 365, begint zijn blogpost over de vernieuwingen voor Teams en hybride werken met een functie die later dit jaar pas uitgerold gaat worden. Dit is de front-row functie in Teams Rooms wat werknemers op verschillende locaties moet laten samenwerken op gelijke voet. In de praktijk kan er namelijk sprake zijn van een achterstand voor telewerkers als die meedoen aan een werkoverleg of vergadering waarbij een deel van de participanten wel bij elkaar op kantoor is.

Front-row is een nieuwe indeling voor content zoals een presentatie en de videovensters met telewerkers waarbij laatstgenoemden niet worden 'gedegradeerd' tot postzegelformaat. Grotere weergave, zoals bijvoorbeeld op een dual-monitor opstelling in de kantoorruimte, kan het gevoel van verbinding met telewerkers vergroten.

Canvas voor samenwerken

Teams krijgt verder Fluid en Viva. Eerstgenoemde betreft een canvas waarop gebruikers kunnen samenwerken aan uiteenlopende dingen. Dit moet context voor, tijdens en na vergaderingen mogelijk maken, én behouden, geeft Spataro aan. De nu aangekondigde Fluid-componenten laten werknemers bijvoorbeeld een vergaderagenda aanmaken, notities opstellen, taken toewijzen, en meer zónder dat ze daarvoor de Teams-omgeving uit hoeven te gaan.

Microsoft Viva is gericht op het tegengaan van vergadermoeheid en digitale overload. Dit moet bijvoorbeeld kop-aan-staart vergadermarathons inperken, en het welbevinden van werknemers beter bewaken. Hierbij voert Microsoft een gecureerde verzameling aan meditatie- en mindfulness-oefeningen in via Viva.

Breinmuziek

Die app krijgt later dit jaar ook een nieuwe focusmodus. Daarmee kunnen gebruikers dagelijkse tijd instellen waarin ze zich concentreren op een taak, en waarbij bijvoorbeeld Teams-notificaties het zwijgen op wordt gelegd. Een andere focusbevorderende optie die eraan komt, is speciale muziek van Headspace, naast timers voor het bijhouden van de vooruitgang in het uitvoeren van taken. Er bestaan al jaren diverse diensten voor zogeheten breinmuziek om je beter te kunnen concentreren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in