Beheer

Security

'Microsoft werkt nauw samen met Amerikaanse afluisterdiensten'

12 juli 2013
Microsoft werkt nauw samen met de National Security Agency en ook met de FBI, om deze in staat te stellen om Outlook, Skype en Skydrive af te luisteren. Dat meldt The Guardian op basis van de documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Amerikaanse internet- en cloudgiganten hebben sinds de onthulling van het PRISM-programma door Snowden bij herhaling ontkend dat ze actief samenwerken met de Amerikaanse afluisterdiensten. Voor zover ze die diensten toegang verlenen, gebeurt dat alleen maar wanneer er een gerechtelijk bevelschrift aan ten grondslag ligt, aldus onder andere Microsoft en Google.

Bestanden van Edward Snowden waaruit The Guardian vandaag citeert, geven het beeld van een minder passieve houding op dit gebied dan men wil doen geloven, in ieder geval voor Microsoft. Volgens The Guardian

  • heeft Microsoft de NSA geholpen zijn encryptiesoftware te omzeilen, nadat die dienst zijn zorgen had geuit over de onmogelijkheid om mee te luisteren met webchats op het Outlook.com-portal;
  • gaf Microsoft de NSA toegang tot e-mail op Outlook.com en Hotmail voor de versleutelingsslag;
  • heeft Microsoft dit jaar samengewerkt met de FBI om de NSA via PRISM eenvoudiger toegang te geven tot zijn Skydrive;
  • heeft Microsoft samengewerkt met de Data Intercept Unit van de FBI om potentiële problemen met het gebruik van aliassen in Outlook.com 'te begrijpen'.

Daarnaast memoreert The Guardian een opmerking van de NSA in een document, waarin gemeld wordt dat ze het aantal videogesprekken via Skype dat met behulp van PRISM afgetapt kan worden, heeft weten te verdrievoudigen. Ook tonen de documenten volgens The Guardian aan dat de NSA wat ze binnenhengelt, routinematig doorgeeft aan FBI en CIA.

Microsoft heeft niet specifiek op deze aantijgingen gereageerd. Het bedrijf herhaalt in een reactie dat het zich bij het vrijgeven van klantgegevens houdt aan de wet. Overigens pleit Microsoft er met een aantal andere betrokken bedrijven bij de Amerikaans regering wel voor, om opening van zaken te mogen geven over zijn samenwerking met de NSA.

The Guardian heeft zijn bevindingen op zijn website gepubiceerd onder de titel How Microsoft handed the NSA access to encrypted messages

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.