Beheer

Windows
Windows 10 met wolk en regen

Microsoft voorziet onheil bij Windows 10 Update in oktober

Te volle opslag leidt mogelijk tot een dode computer.

© CC0 - Public Domain
21 september 2018

Te volle opslag leidt mogelijk tot een dode computer.

Microsoft waarschuwt klanten er voor te zorgen dat er vóór de installatie van de komende grote Windows 10 Update volgende maand voldoende schijfruimte beschikbaar is.

De Windows 10 October Update vergt minimaal 10 GB vrije schijfruimte. Is die niet beschikbaar en wordt de update toch geïnitieerd, bestaat de kans dat de computer na de update niet meer op wil starten. Vooral voor mensen die een Windows 10-pc kochten en bespaarden op de opslagcapaciteit door bijvoorbeeld een 32 GB-variant te kiezen, wordt de update-eis een ware uitdagin, constateert ZDNet.

Windows Update controleert niet of er voldoende schijfruimte beschikbaar is voor de update, waarschuwt Microsoft.

Storage Sense automatiseert
straks opruimacties

In de October Update heeft Microsoft juist een tooltje ingebouwd - de Storage Sense app - dat gebruikers er toe moet aanzetten regelmatig hun overbodige bestanden op te ruimen en grote bestanden zoals foto's en video te verplaatsen naar een externe opslag. Die handelingen kunnen zelfs gedeeltelijk worden geautomatiseerd. Maar voordat de update is geïnstalleerd, hebben computergebruikers daar weinig aan.

Een goed advies is dus om handmatig de map tijdelijke bestanden te legen, net als de prullenbak en download-map. Verder is het verstandig kritisch te kijken naar het gebruik van apps op de pc en alle niet of weinig gebruikte software te deïnstalleren.

Lees meer over
11
Reacties
Hans Zimmermann 24 september 2018 17:12

Dus als Microsoft bewust deze update uitbrengt zonder een goede kontrole te doen van mijn apparaat brengen zij dus bewust mijn informatievoorziening in gevaar.
Dit wordt dus een zeker een door Trump uitgevaardige opdracht America first, dan liggen daar 3/4 van windows gebruikers plat.

hcclid 24 september 2018 14:39

De hcc gebruikersgroep "Windows ig" heeft in verleden problemen gehad met voornamelijk tablets de vorige herfst update was al niet te doen door het minimale geheugen en een volledige schone installatie was dus noodzakelijk, met gevolg dat touchscreen niet werkt, waarbij fabrikant een eigen update image moest leveren. Bij de April update werd de processor van een aantal tablets niet meer ondersteund. En het is te verwachten dat komende maand weer een aantal tablets niet meer te updaten zijn. Met PC'tjes hebben we tot nu toe geen problemen gehad mits ze niet te oud zijn.

Gerard van Wilgen 22 september 2018 20:13

Dat wordt een probleem. Op mijn laptop neemt Windows zelf nu al vrijwel de hele capaciteit van de solid state drive in beslag, en de paar megabytes die ik kan vrijmaken door mijn eigen bestanden te wissen, zetten geen zoden aan de dijk.

Er schijnt een trucje te zijn om de automatische updates van Windows uit te schakelen als je Internet hebt via WiFi door in de instellingen "metered connection" aan te vinken. Beter een verouderde versie dan een computer die niet meer werkt!

M. Commandeur 22 september 2018 00:17

@Arthur Bezuijen: Waarom met alle macht aan Microsoft blijven hangen?
Linux met de populaire distributie Ubuntu en zeker Linux Mint maken gebruik van 'repositories', bijwerken is eenvoudig. Wijzigingen gaan veel geleidelijker omdat er geen commerciële druk is die de uitgever verplicht elke 3 jaar weer een compleet nieuw produkt op te leveren.
Een OS in de cloud (met MS Azure?) doet een groter beroep op de de internet-infrastructuur, net als de blockchain-techniek dat doet, lijkt me ongewenst. Daarnaast komt ook al je data in de cloud, of moet dat lokaal?, lastig en slecht voor je privacy.
Waarom moeilijk blijven doen als er Linux bestaat?

Arthur Bezuijen 21 september 2018 20:00

Wat een geweldige impact dit zou hebben voor de wereld, omdat dat een geweldige impuls geeft aan de ontwikkeling van het internet vanwege het cloud gebruik dan... Data wordt beter controleerbaar, AI kan beter ontwikkeld worden. Ik zeg, als wij het niet doen, doet China het wel... Het verschil tussen Mac an Windows wordt nihil... Het is een computer, laptop, smartphone voornamelijk voor de communicatie en ontwikkeling gebeurd in geavanceerde data centers... De computer, smartphone kan nog steeds op de ouderwetse wijze voor persoonlijk gebruik gebruikt worden, maar de meeste mensen zullen inzien dat werken via de cloud zeker en minder stressvol wordt. Backup van bestanden kan nog steeds via de cloud naar je PC. Ach… Ik denk dat ik nu maar even stop met staren in mijn virtuele glazen bol! :-)

Arthur Bezuijen 21 september 2018 19:45

Laatste twee reacties hieronder was ik!

Turovich 21 september 2018 19:42

En wat betreft windows in de cloud? Kun je direct ook software packages aanbieden!1 (gezins)-abonnement met een software package, betaalbaar en uitbreidbaar (Adobe, MATLAB, Mathematica, Office, etc.), voor ieder gezinslid 1 cloud-windows en software package, voor je werkgever een eigen cloud(Azure), auto backups, updates, etc. Alles centraal en snel. Kunt er tevens een laptop bij krijgen, telefoon, etc, die je in het abonnement terugbetaald. Kunt film-abonnementen koppelen, kunt samenwerken met Tele2, Telfort, Vodafone, Zigo voor het aanbieden. Life is simpel when it is made easy! Be creative!!!!!

Turovich 21 september 2018 19:31

Dan zorg je er toch eerst voor dat die controle wel is ingebouwd voordat je het uitbrengt? Waarom is het nog steeds niet mogelijk om het besturingssysteem uit te breiden op een SD kaart? Omdat as je die kaart eruit haalt er problemen ontstaan? Waarom dan niet het gehele besturingssysteem op die kaart laten overzetten? Dan blijft de data integer? Ik krijg het gevoel dat de mogelijkheid simpel is, maar de wil ontbreekt! Microsoft kan zoveel meer zijn voor de gewone consument, dan alleen een besturingssysteem. Maar ik vrees dat ze die visie niet hebben. De wereld staat niet stil en het bedrijf dat stopt met innovatie en ontwikkeling, of dat in de weg gaat zitten, verliest het van de opkomende economieen, als Chine, Rusland, India, etc. 'Penny wise, Pound foolish'!

Richard 21 september 2018 15:43

Naast controle op schuijfruimte, kan MS nu ook al het opschonen van oude updates op "automatisch" zetten.
Dit moet nu nog handmatig met de Disk Cleanup tool gedaan worden.
Dat scheelt gigabytes...

Jorrit 21 september 2018 12:59

Normale bedrijven houden een update tegen als er een kritieke fout in de software ontdekt is.

Leuk dat particulieren updates niet kunnen uitstellen in Windows 10.
Hoe moeilijk kan het zijn om een controlestap in te bouwen die eerst controleert of er voldoende schijfruimte + marge(!) aanwezig is, *voordat* de update uitgevoerd wordt?
Elke simpele applicatie installer die ik toelaat op mijn computer controleert eerst of er voldoende schijfruimte vrij is.
Hopelijk herstelt Microsoft deze voor de hand liggende fout en blijven ze ook low-end systemen testen voordat ze updates uitrollen.

Ik 21 september 2018 12:48

Het lijkt mij niet erg netjes van Microsoft om deze update beschikbaar te maken als het probleem nu al bekend is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.