Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft vernieuwt gratis beveiligingspakket

Met Security Essentials wil Microsoft een basisniveau van beveiliging bieden voor pc's die draaien op Windows Vista of Windows 7. Een deel van de geboden functionaliteit werkt ook met Windows XP SP2 of SP3.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De vorige versie, met de codenaam Morro, verscheen najaar 2009 ter vervanging van Windows Live OneCare. Dat was een beveiligingsservice op abonnementsbasis – gelijktijdig geïntroduceerd met Windows Vista - die niet erg succesvol was.

Microsoft Security Essentials 2 (MSE 2) biedt de pc-gebruiker bescherming tegen virussen, spyware en andere schadelijke software. Dat gebeurt op de achtergrond en in realtime, dus niet alleen op het moment dat de gebruiker een virusscan start.

De ontwerpers hebben ervoor gezorgd dat MSE zo onopvallend mogelijk zijn werk doet, zonder irritante en voor veel eindgebruikers onbegrijpelijke popups die een waarschuwing bevatten of die een beslissing van de gebruiker verlangen. Het aantal instelmogelijkheden is nog steeds vrij beperkt, maar wel wat uitgebreid. MSE 2 is voorzien van een automatische updatefunctie, dus ook daar heeft de gebruiker geen omkijken naar.

Door Microsoft genoemde verbeteringen in MSE 2 zijn onder andere:

  • Nieuwe antimalware-'engine' die beter in staat is kwaadaardige software te detecteren en te verwijderen
  • Bescherming tegen netwerkgebaseerde aanvallen. Een eerder geplande feature die betere bescherming tegen webaanvallen moest bieden is echter uit de definitieve versie geschrapt vanwge performanceproblemen
  • Integratie met de ingebouwde firewall van Windows, waardoor MSE 2 ook in de gaten houdt of de firewall nog naar behoren functioneert
  • Meer configuratiemogelijkheden, onder andere wat betreft maximale processorbelasting, verwijdering na bepaalde tijd van bestanden die in quarantaine zijn geplaatst, en deelname aan de community Microsoft Spynet

De doelgroep van MSE 2 bestaat uit consumenten en kleinzakelijke gebruikers tot maximaal 10 werkplekken. Voor grotere bedrijven biedt Microsoft tegen betaling Forefront Endpoint Protection 2010 aan, een product waarvan eveneens een update is verschenen. Forefront omvat als extra functionaliteit onder andere bewaking van serververkeer in realtime.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in