Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft test diepzee-datacenters

Het diepzee-datacenter, met de codenaam Project Natick, zou tot forse besparingen op de energiekosten kunnen leiden. Koeling van de vele servers vereist veel energie. Microsoft probeert nu met het diepzee-project energiebesparende maatregelen uit. Het koude zeewater zorgt al voor flink wat - gratis - koeling.
© Microsoft
Microsoft

De diepzee-datacenters bestaan uit containers vol servers die geen onderhoud vereisen. Ze zouden zelfs vijf jaar probleemloos mee kunnen gaan.

Turbine

Microsoft overweegt het systeem te combineren met een turbine of een energiesysteem dat gebruik maakt van de getijden om elektriciteit te genereren, meldt The New York Times. Dat kan kan uitdraaien op enorme hoeveelheden gigantische stalen buizen die verbonden zijn met optische kabels op de bodem van de zee. Maar ook denken de onderzoekers van het bedrijf aan enorme containers in de vorm van grote winegums. Die kunnen zonder enig onderhoud vijf jaar mee.

Een bijkomend voordeel van deze containers is dat die dichter bij internetgebruikers geplaatst kunnen worden waardoor webservices sneller kunnen werken. Een zeer groot deel van de wereldbevolking woont in steden vlakbij zee, terwijl data centers juist meestal ver daar vandaan in het binnenland worden neergezet.

Microsoft zegt ook sterk te letten op de belasting van het milieu bij Project Natick. Zo werd met akoestische sensoren gemeten of onder water sprake was van geluidsoverlast van de harddisks en ventilatoren maar het geluid bleek makkelijk overstemd te kunnen worden door een smakkende garnaal. Ook werd vrijwel geen extra warmte afgegeven aan het zeewater.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in