Beheer

Cloud
clouddienst

Microsoft start binnenkort met desktops als clouddienst

Vanaf half juli is Windows beschikbaar als desktop-as-a-service CloudPC.

© Shutterstock Anita Ponne
21 april 2021

Vanaf half juli is Windows beschikbaar als desktop-as-a-service CloudPC.

Microsoft legt de laatste hand aan een nieuwe dienstverlening waarbij Windows-desktops als cloudservice beschikbaar komen.

Klanten kunnen een remote desktop krijgen als onderdeel van een Microsoft 365-abonnement, meldt ZDNet op basis van betrouwbare bronnen binnen Microsoft. Met eigen hardware ingericht als een thin client is het voor abonnees mogelijk een Windows desktop in de cloud te starten en daar applicaties te openen zoals de Office-pakketten. Microsoft zorgt ervoor dat de machine altijd beschikbaar is en van de laatste updates voorzien.

De nieuwe dienstverlening effent het pad voor de introductie van Windows10X. De 32-bits applicaties kunnen dan toch op de onderliggende hardware worden gebruikt omdat ze draaien in een reguliere Windows 10-omgeving in de cloud. Windows 10X is een lichtgewicht besturingssysteem dat Microsoft wil positioneren als alternatief voor Chromebooks. Windows10X kan zelf geen Win32-applicaties draaien.

Daarnaast wordt het voor beheerder in organisaties heel flexibel de beschikbare IT-infrastructuur op- en af te schalen tegen een vastgestelde prijs.

Drie varianten in de maak

Afhankelijk van het contract dat wordt afgesloten zijn er drie varianten van Cloud PC, zoals de nieuwe dienst heet. De varianten Medium, Heavy en Advanced verschillen in de prestaties van de gebruikte CPU en de capaciteiten van werkgeheugen en opslag.

Microsoft zou voor de introductie van CloudPC koersen op een datum eind juni/begin juli. Volgens ZDNet worden nu tests uitgevoerd met een geselecteerde doelgroep.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.