Innovatie & Strategie

Branche
coronavirus

Microsoft sluit aan in rij corona-getroffen techbedrijven

Na Apple en HP erkent ook Microsoft impact van Covid-19 virus op kwartaalcijfers.

27 februari 2020

Na Apple en HP erkent ook Microsoft impact van Covid-19 virus op kwartaalcijfers.

Microsoft gaat zijn eerder afgegeven verwachtingen voor zijn financiële resultaten niet waarmaken. De vooruitzichten voor het derde kwartaal van Microsofts boekjaar 2020 zijn naar beneden bijgesteld, vanwege het nieuwe coronavirus (Covid-19). Eind januari had Microsoft al een relatief breed bereik voor de verwachte omzet aangegeven, maar ziet nu de supply chain vanuit China langzamer herstellen dan voorzien.

"Hoewel we sterke vraag naar Windows zien, die in lijn is met onze verwachtingen, keert de supply chain in een langzamer tempo terug naar normale werking", meldt Microsoft in een persverklaring. Het bedrijf trekt daarbij de vergelijking met de prognose die het eind januari heeft gegeven bij de bekendmaking van de resultaten voor het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Vlekeffect Windows-pc's

Aanvankelijk had Microsoft voorspeld dat zijn omzet voor het derde kwartaal zou uitkomen ergens tussen de 10,75 en 11,15 miljard dollar. Die verwachting had al een breder bereik dan gebruikelijk, geeft het bedrijf nu aan, vanwege de "onzekerheid over de gezondheidssituatie in China". Dit betreft dus de uitbraak van het Covid-19 virus, wat ook diverse andere ondernemingen heeft geraakt en waarschijnlijk voorlopig nog zal blijven raken.

Microsoft hangt in zijn verklaring nu geen dollarbedrag aan de grotere financiële impact van het nieuwe coronavirus op zijn komende kwartaalresultaten. "We verwachten dat we onze financiële prognose voor het More Personal Computing-segment niet gaan halen, nu Windows OEM en Surface negatiever worden geraakt dan voorheen verwacht." De aanhoudende Covid-19 infectie drukt dus de inkomsten uit Microsofts eigen Surface-tablets, maar ook de verkoop van Windows-licenties aan computermakers.

Vrachtvervoer lam

Hardwarebedrijven zien hun productie in China, en bevoorrading vanuit dat land, gemankeerd. Hierbij speelt ook het feit dat vrachtvervoer vanuit het grote productieland sterk is verminderd. Dit betreft grote containerschepen met bulkgoederen maar ook luchtvaart; Chinese vrachtstromen liggen zo goed als stil. Naar verwachting zal dit nog een nasleep hebben die diverse aanpalende industrieën raakt. Computer- en printerfabrikant HP Inc. heeft voor dit kwartaal ook al gewaarschuwd dat Covid-19 zijn omzet naar beneden haalt.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.