Development

Windows
Windows 11 startmenu

Microsoft sleutelt aan startmenu Windows 11

Startmenu en taakbalk van Windows 11 worden wat herzien.

© Microsoft
2 december 2021

Startmenu en taakbalk van Windows 11 worden wat herzien.

Windows 11 is officieel op 5 oktober dit jaar uitgekomen, maar het besturingssysteem is niet als 'af' te beschouwen. Microsoft is nu bezig om het minimalistische (en gecentreerde) startmenu wat te herzien. Ook de taakbalk wordt onderhanden genomen, ook met oog op gebruik van extra beeldschermen.

Het verbeteren van het startmenu en de taakbalk is zichtbaar in een testbuild van een toekomstige release van Windows 11. Die bètasoftware (met buildnummer 22509) brengt ook fixes voor plots weggevallen functionaliteit die voorganger Windows 10 wel heeft. Dit betreft bijvoorbeeld de weergave van datum en tijd rechtsonder in de taakbalk op beeldschermen naast het hoofdscherm van een tablet, laptop of desktop-pc.

Tikje terug naar 10

Meest opvallende verandering in de testbuild is dat het startmenu nu meer mogelijkheden van Windows 10 terugbrengt. Testers, zogeheten Windows Insiders, kunnen nu weer vastgepinde apps en bestanden laten weergeven in het startmenu van Windows 11. Óf ze kunnen meer aanbevolen apps en bestanden te zien krijgen in het startmenu. Daarnaast is er nog een standaardmodus die een balans geeft tussen wat gebruikers zelf vastpinnen en wat het besturingssysteem aandraagt.

Microsoft stapt met deze aankomende wijzigingen niet af van de omslag die het heeft gemaakt van Windows 10 naar 11, zo schrijft Engadget. Maar het ontwikkelwerk wijst wel op bereidheid tot veranderingen en publiekelijk testen daarvan. Het herziene startmenu in Windows 11 heeft sommige gebruikers tegen de haren in gestreken. De reactie van critici nu is echter minder fel dan toen tegen het op touch gerichte startmenu van Windows 8.

Gebruikers krijgen meer aanpassingsmogelijkheden voor het startmenu van Windows 11:

Herzien startmenu in Windows 11 bèta

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.