Beheer

Security
rusland

Microsoft slaat alarm om nieuwe vorm van Russische malware

Techreus verwijdert staatsmedia van Microsoft Start-platform.

1 maart 2022

Techreus verwijdert staatsmedia van Microsoft Start-platform.

Microsoft ontdekte op 24 februari, enkele uren voor de lancering van Russische raketten en het verplaatsen van tanks, een nieuwe vorm van malware die werd ingezet tegen de digitale infrastructuur van Oekraïne. Het bedrijf heeft de Oekraïense regering gelijk op de hoogte gesteld.

Oekraïne kreeg van Microsoft onmiddellijk een pakket van anti-malwarediensten aangeboden waarmee de aanvallen werden tegengehouden. Microsoft heeft de afgelopen dagen geholpen met informatie over bedreigingen en suggesties gedaan voor het verbeteren van de veiligheid, zo meldt het bedrijf in een blogpost over de situatie in Oekraïne.

Onder meer Oekraïense militaire locaties, fabrieken en overheidsinstanties waren het doel. Microsoft benadrukt dat het om een andere malware gaat dan eerder werd gebruikt, zoals tijdens NotPetya in 2017. Om wat voor malware het precies gaat, zegt Microsoft echter niet.

“We blijven vooral bezorgd over recente cyberaanvallen op Oekraïense civiele digitale doelen, waaronder de financiële sector, de landbouwsector, noodhulpdiensten, humanitaire hulp, en organisaties en ondernemingen in de energiesector.”

Grote zorgen

Microsoft stelt ernstig bezorgd te zijn en heeft aangegeven niet alleen Oekraïne te blijven adviseren, maar ook informatie te delen met NAVO-functionarissen in Europa en Amerikaanse functionarissen in Washington. “We zullen meer gedetailleerde informatie openbaar blijven delen wanneer we nieuwe malware identificeren die moet worden gedeeld met de wereldwijde cybersecurity-gemeenschap.”

Ook Russische desinformatie is Microsoft een doorn in het oog. Het bedrijf geeft aan dat het door de staat gesponsorde desinformatie zal tegenwerken. “We nemen snel nieuwe stappen om de blootstelling van Russische staatspropaganda te verminderen en om ervoor te zorgen dat onze eigen platforms dit niet per ongeluk financieren.” Microsoft gaat daarom het door de Russische staat gesponsorde RT- en Spoetnik verwijderden van het Microsoft Start-platform. De zoekresultaten van deze websites op Bing worden verlaagd. Alle advertenties van de media in Microsofts advertentienetwerk worden verwijderd.

'Technologie cruciaal voor vrede'

Microsoft heeft ook veel werknemers in Oekraïne en Rusland. Het bedrijf wijst erop dat er bij Microsoft onderling een gemeenschappelijke band is die grenzen overschrijft, waarbij iedereen naar vrede verlangt en geeft om elkaars welzijn, ongeacht het land waarin ze zijn geboren of het paspoort dat ze hebben. 

Het bedrijf zegt er alles aan te doen om alle werknemers, zowel uit Rusland als Oekraïne, te beschermen. “Als we naar de toekomst kijken, is het duidelijk dat digitale technologie een cruciale rol zal spelen in zowel oorlog als vrede. “We kijken niet alleen naar, maar werken ook aan een toekomst waarin digitale technologie wordt gebruikt om landen en volkeren te beschermen en ons allemaal te helpen het beste in elkaar naar boven te halen.”

Lees meer over
2
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 01 maart 2022 16:37

De terughoudendheid van diverse partijen om de Russisiche inval in Oekraïne een oorlog te noemen, hoeven we voor het Internet al helemaal niet te koesteren: on the Web is WWIII at lang en breed uitgebroken....
Hopelijk zijn de Oekraïnse militairen zo voorzichtig om hun eigen commandostructuur af te schermen, zo deden we dat ook altijd in Nederland ten tijde van de koude oorlog. Maar opmerkelijk genoeg worden dat soort basis beschermingsmaatregelen in andere bedrijfskritische netwerken als voor de energieopwekking wereldwijd nog wel eens nagelaten. Ik vraag me zo af wat er zoal door de samenwerking via Gazprom niet goed beschermd is. Stuxnet van al weer jaren terug zou tot ons voorzichtigheid moeten manen en dat allerlei gemeentes hun camera infrastructuur via potentieel spionnerende Chinese hardware nu pas als risico gaan zien spreekt boekdelen...

nono 01 maart 2022 12:08

even een open deur intrappen: als MS eens een OS zou uitbrengen dat niet bij de eerste de beste poging gekraakt kan worden, dat zou al een gigantische stap voorwaarts zijn. En goed voor mijn nachtrust.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.