Beheer

Security
Microsoft Security Essentials

Microsoft schrapt ook Security Essentials komende maand

Einde voor Security Essentials valt samen met support-stop Windows 7. 

© Microsoft
10 december 2019

Einde voor Security Essentials valt samen met support-stop Windows 7. 

Microsoft zet in 2020 een punt achter zijn beveiligingssoftware Security Essentials. De ondersteuning wordt per 14 januari beëindigd, op hetzelfde moment als de ondersteuning voor Windows 7.

"Microsoft Security Essentials is uniek voor Windows 7 en volgt dezelfde levenscyclusdata voor ondersteuning", geeft leverancier Microsoft op zijn website als verklaring. Security Essentials is een gratis antivirusprogramma van de Windows-maker, die daarmee real-time bescherming biedt tegen virussen, spyware en andere malafide software.

Verouderde bescherming

Het stopzetten van de ondersteuning voor deze software houdt in dat het niet meer wordt doorontwikkeld, maar waarschijnlijk ook dat het geen updates meer krijgt van internet. Die updates brengen bijvoorbeeld informatie over nieuwe dreigingen voor Windows, wat Security Essentials dan gebruikt om de pc te beschermen. Als die updates niet langer ontvangen worden, werkt de beveiligingssoftware op den duur niet meer omdat het alleen verouderde data heeft over dreigingen. 

Door de ondersteuning van Microsoft Security Essentials tegelijkertijd met die van Windows 7 stop te zetten, wijkt Microsoft af van zijn eerdere koers. Bij de vorige grote 'Windows-wisseling', toen de support voor het veelgebruikte XP werd stopgezet, hield Microsoft zijn support voor securitysoftware langer aan. Het toenmalige Security Essentials én de oudere Malicious Software Removal Tool (MSRT) kregen namelijk nog tot juli 2015 ondersteuning, terwijl de ondersteuning van het bijbehorende besturingssysteem Windows XP al in april 2014 werd stopgezet.

Uitzondering Windows 7

Dat de ondersteuning voor Windows 7 op 14 januari op zijn einde komt, werd in augustus al aangekondigd. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor grote organisaties die het nieuwere Windows 10 al gebruiken, maar bij een beperkt aantal computers niet van Windows 7 naar een nieuwere versie van het besturingssysteem kunnen overstappen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een organisatie speciale software gebruikt die niet met Windows 10 overweg kan. 

Voor andere licentiehouders van Windows 7 is het ook mogelijk om nog na 14 januari beveiligingsupdates te blijven ontvangen, maar daar moeten zij wel voor betalen. In januari 2023 valt het doek definitief voor Windows 7.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.