Management

Governance
Julie Brill

Microsoft pleit voor Amerikaanse GDPR-regels

Het Amerikaans congres moet een voorbeeld nemen aan de rest van de wereld, zegt Microsoft-advocaat Julie Brill.

Julie Brill © CC0 - WikiMedia
22 mei 2019

Het Amerikaans congres moet een voorbeeld nemen aan de rest van de wereld, zegt Microsoft-advocaat Julie Brill.

In de Verenigde Staten ontstaat een lappendeken aan staatsgebonden privacywetgeving die in veel gevallen niet overeenkomt met de wetgeving die internationaal gangbaar is. Volgens Julie Brill, voormalig commissaris bij de Federal Trade Commission (FTC) en nu in de top van Microsofts juridische afdeling, is het nu het moment voor het Amerikaanse congres om federale wetgeving te maken die de privacybescherming voor Amerikaanse burgers uitbreidt tot GDPR.

Brill vindt dat het US Congress een raamwerk moet opzetten dat recht doet aan de veranderende opinie over het recht op privacy. In de VS en de rest van de wereld. Ze vindt dat mensen controle over hun eigen gegevens moeten krijgen en organisaties verplicht moeten worden transparanter te zijn over wat ze doen met de persoonlijke informatie die ze verzamelen.

Onwerkbare situatie

De huidige opt-in/opt-out mogelijkheden die consumenten nu op elke site krijgen voorgeschoteld op basis van de huidige privacywetging in de VS, noemt ze een onredelijke en onwerkbare last voor individuën.

Organisaties moeten ook verantwoordelijk te houden zijn voor overtredingen. Ze wijst op de EU waar bedrijven die de fundamentele privacyrechten schenden een boete kunnen krijgen tot 4 procent van hun jaarlijkse omzet. Er moeten krachtige mogelijkheden komen om de federale wetten te handhaven. Brill zei dat ze zelf in haar positie bij de FTC had gezien dat de huidige wetgeving onvoldoende was om de toezichthouder in staat te stellen effectief te beschermen in de huidige complexe digitale samenleving.

Volgens Brill levert een betere interoperabiliteit tussen de wetten in de VS en Europa bedrijven enorme kostenvoordelen op en een vermindering van de complexiteit omdat kan worden voorkomen dat regels verschillende en soms zelfs strijdige voorwaarden stellen.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.