Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Bill Gates

Microsoft-oprichter wil kernenergie financieren

Bill Gates wil miljardeninvestering voor kernenergie, tegen klimaatverandering.

© Code.org
28 januari 2019

Bill Gates wil miljardeninvestering voor kernenergie, tegen klimaatverandering.

Microsoft-grondlegger en -topman Bill Gates wil 1 miljard dollar van zijn eigen fortuin plus 1 miljard dollar aan private capital steken in een proefproject voor kernenergie. Het gaat om de inzet van vooralsnog onbewezen technologie van TerraPower, een bedrijf dat 12 jaar terug is opgericht door Gates. Innovatie kan volgens hem de huidige problemen met kerncentrales, zoals het risico van ongelukken, oplossen.

Gates heeft zijn investeringsintentie kenbaar gemaakt aan de Amerikaanse overheid. De ICT-topman en filantroop gaat rond in overheidsregio Capitol Hill waar hij ministers en andere ambtenaren spreekt voor het verkrijgen van overheidssteun. Dat omvat naast bijval ook financiering, die dan náást zijn eigen 1 miljard plus bijkomende 1 miljard van commerciële investeerders komt.

Nieuwe ontwerpen

De mede-oprichter van ICT-gigant Microsoft meent dat in kernenergie de oplossing zit om klimaatverandering tegen te gaan, schrijft SFgate. De terugkeer naar gebruik van kernenergie die hij bepleit, zou dan wel zijn met nieuwe ontwerpen voor kernreactoren. Het in 2006 door Gates opgerichte TerraPower speelt hierin een rol.

"Kernenergie is ideaal voor omgaan met klimaatverandering, omdat het de enige koolstofvrije, schaalbare energiebron is die 24 uur per dag beschikbaar is", schreef Gates al in zijn publieke eindejaarsbrief van 2018. De Verenigde Staten zijn volgens uitermate geschikt om de benodigde innovatie van kernreactoren en -centrales te bewerkstelligen. Gates roemt de wetenschappers van wereldklasse, de ondernemers en het investeringskapitaal in zijn thuisland.

Daad bij het woord

"Helaas is Amerika niet meer de wereldleider op het gebied van kernenergie die het vijftig jaar geleden was. Om die positie te herwinnen, is het nodig om nieuwe financiering toe te wijzen, wet- en regelgeving bij te werken, en investeerders duidelijk te maken dat het menens is." Zijn miljardenbelofte en lobby-activiteiten bij het Amerikaanse Congress moeten de daden bij zijn woorden zijn.

7
Reacties
piet 06 februari 2019 17:52

De Travelling Wave Reactor van terrapower is een zeer effective en effieciente reactor.
Blijft nog minder restant-splijtmateriaal over en hoeft niet vaak te worden herladen.

Constante schone energie voor overal in de wereld.
Meer betrouwbare energie is minder armoede.
En daar is het de Gates Foundation om te doen.

M. Commandeur 05 februari 2019 00:26

@jan861: Ik wil je feestje niet bederven maar die reactor in China is een proefreactor. Het probleem met gesmolten zout reactoren is de radioactiviteit van het thorium in combinatie met de corrosiviteit van het hete zout.
Ook deze oplossing, als die er komt, komt te laat voor het klimaatprobleem.
Zelfs uit onverdachte hoek komt twijfel: de Groene Rekenkamer, een aan de VVD verwante 'blauwe' club, stelt dat het nog minimaal 20 jaar duurt voor eventuele grootschalige inzet. Zie: https://www.groenerekenkamer.nl/thorium/
(Zij zijn overigens nog steeds niet overtuigt van het klimaatprobleem, getuige: "De recente veranderingen van het Nederlandse klimaat zijn goed te ‘verklaren’ zonder grote invloed van broeikasgassen.")
Over de (beperkte) radioactiviteit van het afval lees ik wat losse kreten.
Blijft over de tip aan Bill maar uiteraard iedereen:
Investeer in duurzame energie met besparing, vraagsturing en opslag, dan heb je sneller en veiliger (maatschappelijk) rendement.

jan861 31 januari 2019 20:39

Wat jammer dat niemand naar Thorium reactors kijkt. Ook Bill Gates met Terapower niet. De Thorium reactoren zijn inherent veilig en kunnen geen kernwapen basis elementen produceren. Tevens blijft het afval 'maar' 30 jaar gevaarlijk. Ook Wise doet deze technologie met een oneliner af, zonder inhoudelijke argumenten.

Onder Nixon is deze technologie ontwikkeling gestopt juist omdat er geen kernwapens mee zijn te ontwikkelen.
Nu wordt door kleine bedrijfjes zoals copenhage atomic deze technologie weer opgepakt en draaien de eerste reactoren al in India en China.
Kortom, de westerse wereld mist een hele grote kans!

M. Commandeur 29 januari 2019 23:47

En BOP zorgt voor een potje voor als het misgaat met kernenergie: vaker dan eens per 10 jaar een omvangrijke ramp. Dit is nl. niet te verzekeren. Vraag aan Japan (kernramp van Fukushima) hoe groot dat potje moet zijn: Eur 200 miljard is zeker niet genoeg.
Overigens is het opvallend dat Amerika, met Trump en Gates, zich aansluit bij dictatoriaal geregeerde landen: alleen daar worden nog kerncentrales (af)gebouwd.
Verder zal er nog heel wat CO2 in die tuin van Gates moeten worden gepompd, het duurt wel even voordat die kerncentrales daadwerkelijk energie gaan produceren: min. 10 jaar (inherent onveilige kerncentrale) maar meer waarschijnlijk min. 50 jaar (de minder gevaarlijke).
Verder komt in de gehele kernenergie-produktiecyclus wel degelijk CO2 vrij, al is het minder dan bij electriciteitsproduktie met bv. gas. Dat schaalbare van kernenergie, waar Gates het over heeft is vreemd: kernenergie (basislast) is slecht regelbaar en verenigt zich daarom heel slecht met duurzame energie.
Als je jezelf niet serieus neemt, kijk je nog even naar Lubach op Zondag:
https://www.youtube.com/watch?v=YjFWiMJdotM
Een genuanceerde reactie hierop, 'Woensdag met WISE’, vindt je hier:
https://www.youtube.com/watch?v=F_zI8P428BI
WISE heeft in november vorig jaar een gebalanceerd rapport gepubliceerd over kernenergie en klimaat, met alle voors en tegens:
https://wisenederland.nl/nieuw-rapport-kernenergie-en-het-klimaat
M.i. is dit verplichte kost voor als je echt mee wilt praten over kernenergie.
Verder vindt je op deze Amerikaanse website, van een nucleair-ingenieur, nog wat argumenten tégen:
https://www.fairewinds.org/what-is-nuclear-power/
Mooie gedachte: Kernenergie, prima maar dan heel ver weg: de zon. (Gebruik 'm!)
Tip voor Bill: investeer in duurzame energie met besparing, vraagsturing en opslag, dan heb je sneller (maatschappelijk rendement).
Tip voor ICT-ers: minder (snel) internet(ten) spaart ook CO2 uitstoot.

Bop 28 januari 2019 15:36

Pompen we voorlopig alle overtollige CO2 bij Ellen onder de tuin.
Of weet je wat, begin met die ban jezelf: ongeveer 10.000 kilo direct & indirect.

W.H.Stijns 28 januari 2019 14:34

Kernenergie Ja, Maar is het niet raadzamer om Meer onderzoek te doen naar kernfusie waar geen afval vrijkomt.
Geef eens duidelijk uitleg over kernfusie en waarom men dat niet onder de knie schijnt te krijgen.
Bij voorbaat dank
W.H.Stijns

Ellen B 28 januari 2019 12:46

Hopelijk kunnen ze hun kern-afval bij Gates in z'n tuin dumpen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.