Beheer

IT beheer
Microsoft Store

Microsoft offert beheergemak op aan pushen van appstore

Handige Windows-tool wordt onhandig verplaatst naar Microsoft Store.

© Microsoft
16 mei 2022

Handige Windows-tool wordt onhandig verplaatst naar Microsoft Store.

Microsoft maakt het beheerders voor kleinere Windows-omgevingen - en familiehulp - lastiger om eindgebruikers met problemen te hulp te schieten. De ingebouwde Windows-tool om op afstand pc's te kunnen bedienen verhuist van het besturingssysteem naar de Microsoft Store. Daarbij dreigt er verwarring doordat de oude en de nieuwe uitvoering van de Quick Assist-tool naast elkaar komen te staan.

De ingebouwde beheertool voor Windows 10 en 11 wordt vanaf vandaag officieel niet meer onderhouden door Microsoft. De opvolger is te vinden in de appstore voor Windows, waar gebruikers die problemen ondervinden de app dan eerst moeten halen. Vervolgens zijn er voor installatie van het nieuwe Quick Assist dan lokale beheerdersrechten nodig. Veel gewone eindgebruikers hebben die rechten niet, schrijft Bleeping Computer.

Aanpassingen ná release

Verder valt de nieuwe uitvoering van de beheertool niet meer te starten met de toetscombinatie Ctrl+Win+Q, die voor de oude uitvoering systeembreed geldt. Bij gebruik van die snelle startmethode kan de oude tool worden gestart, die dus officieel niet wordt ondersteund. Microsoft adviseert gebruikers en beheerders om een snelkoppeling aan te maken naar de nieuwe app, en om de oude tool niet meer te gebruiken. In een supportdocument wijst het erop dat de twee apps verschillende iconen hebben.

De strategie van Microsoft om de in Windows ingebouwde tool te ontkoppelen van het besturingssysteem, en voortaan via zijn appstore te distribueren en onderhouden, valt slecht bij beheerders. Zij wijzen op praktische problemen, inclusief hun behoefte om distributie en installatie op simpele wijze en zónder de Microsoft Store te kunnen verzorgen. Enkele Microsoft-medewerkers hebben online gereageerd op klachten en daarbij verbeteringen toegezegd. Deze komen dus pas nadat de omschakeling al wel is doorgevoerd.

Einde aparte appstores

Verder is het niet duidelijk of deze beloftes waargemaakt worden en of die dan blijvend zijn. Zo wordt de behoefte aan een zelf te distribueren uitvoering van de app geadresseerd door te wijzen op de offline-optie in de Microsoft Store for Business. Die aparte appstore voor zakelijke Windows-gebruikers wordt echter in het eerste kwartaal van volgend jaar opgeheven, net als de Microsoft Store for Education.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.