Development

Governance
code

Microsoft: niet netjes bij gebruik werk app-ontwikkelaar

Microsoft liet zich 'in de juiste richting helpen'.

© CC0 - Pixabay tookapic
2 juni 2020

Microsoft liet zich 'in de juiste richting helpen'.

Microsoft geeft toe niet netjes te hebben gehandeld naar app-ontwikkelaar Keivan Beigi bij de ontwikkeling van een nieuwe Package Manager, maar maakt geen excuses.

Beigi zegt dat Microsoft zwaar heeft geshopt in zijn werk zonder dat hij daarvoor credits heeft gekregen. Microsoft erkent dat: "Ons doel is een fantastisch product te kunnen bieden aan onze klanten en community waarbij iedereen kan bijdragen en erkenning ontvangen", schrijft Andrew Clinick - een product manager bij Microsoft betrokken bij het app model van het bedrijf - in een blog. The Verge dook in die zaak.

Beigi beschreef uitgebreid op Medium.com hoe Microsoft belangstelling had voor zijn AppGet - een open source package manager die ontwikkelaars inzetten om gebruikers makkelijk hun apps te laten installeren. Microsoft nodigde Beigi uit om over zijn aanpak te vertellen. Vervolgens hoort Beigi bijna een jaar lang niets meer van Microsoft, tot Microsoft tijdens de ontwikkelaarsconferentie Build 202 opeens WinGet presenteert. Volgens Beigi lijkt WinGet heel sterk op AppGet. De kern van de technologie, de terminologie en zelfs de mappenstructuur zijn identiek aan die van AppGet.

In de readme

Microsoft zegt nu na de reacties van de community op het voorval te hebben bekeken, dat aan het eigen streven ontwikkelaars 'erkenning te geven' voorbij is gegaan. In een volgende versie wil het bedrijf dit corrigeren door Beigi te noemen in het readme-document dat bij WinGet wordt gelezen.

Beigi heeft aangegeven onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van AppGet en de ondersteuning van de software op 1 augustus te staken.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 29 juni 2020 14:11

In reaktie op Commandeur: mensen, dump in hemelsnaam Google Chrome, neem Mozilla Firefox, of iets anders!

Kijk ook nu maar weer wat Google met je lokatiegegevens doet.

En daarnaast, al eens gemerkt wat Chrome op je PC probeert te doen met hun 'Software Reporter Tool'?

Bop 29 juni 2020 14:03

1. Dit is het risiko van 'open source', iedereen kan er mee aan de haal gaan terwijl de ontwikkelaar misschien hoopt op een financiële bijdrage.

2. Dit was niet 'iedereen', maar Microsoft die zich breeduit liet voorlichten en het toen schaamteloos kopieerde. Als ze enig fatsoen hadden zouden ze de ontwikkelaar een behoorlijke vergoeding hebben betaald. Ben benieuwd of ze dat alsnog doen, onder druk van de opinie dan hè.

M. Commandeur 03 juni 2020 16:54

Dit laat maar zien dat Microsoft (en ook Apple, maar stiekemer) niet de partijen zijn om mee samen te werken. De klassieke Microsoft-strategie: embrace, extend, extinguish (omarm, bouw uit, laat uitdoven). Exclude (uitsluiten) mist nog in dit rijtje. Daarmee bouwen ze hun imperium uit en sluiten ze echt, open samenwerking uit.
Typisch voorbeeld van uitdoven/uitsluiten is: open een geldig ODF-bestand, bv. .ods-bestand met MS Office; lees: "bestand is beschadigd"; kies braaf: repareren; (niets); sluit af; opslaan?: kies OK.
Resultaat is een beschadigd bestand (zonder formules) maar wel in Microsoft-formaat (.xlsx). Crimineel!
Gelukkig is er een groeiende Open Source beweging met schitterende resultaten: Linux, LibreOffice / OpenOffice, Mozilla, Recoll, Jitsi, Inkscape, VirtualBox, Wireshark, etc.
Nu nog loslaten ... (waar je aan VAST zit).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.