Beheer

Windows 10 Nadella

Microsoft neemt geen genoegen met 'nee' tegen Windows 10

Satya Nadella spreekt over Windows 10 © Microsoft
8 december 2015
Microsoft is vast van plan iedereen met Windows 7 of 8.1 op Windows 10 te krijgen. Zelfs wie actief stappen heeft ondernomen om gevrijwaard te blijven van de jongste versie, is niet veilig.

Dat ontdekte Josh Mayfield, auteur van het tooltje GWX Control Panel. Daarmee kun je voorkomen dat de upgrade naar Windows 10 aan je gepresenteerd wordt.

Of beter: kon. Sinds kort werkt het tooltje namelijk niet meer. Ook wie via GWX Control Panel heeft ingesteld geen interesse te hebben in verandering van besturingssysteem, krijgt nu soms wel meerdere malen per dag de vraag of hij of zij wil upgraden alsnog door Microsoft voorgelegd.

GWX omzeilen

Mayfield ontdekte dat Microsoft in een recente update voor Windows 7 en 8.1 - die bedoeld zijn om de upgrade makkelijker te maken - mechanismes heeft gestopt  om de instellingen van GWX Control Panel te omzeilen. Daarbij maakt Microsoft volgens Mayfield ook de inhoud van het 'Get Windows 10'-updateprogramma lastiger te detecteren, door daar steeds varianten met andere binaire bestanden te verspreiden.

Microsoft heeft er overigens eerder geen geheim van gemaakt dat het Windows 10 gaat pushen. Het begint nu Windows 10 als optionele update te verspreiden. Begin volgend jaar wordt Windows 10 een aanbevolen update; dan begint de upgrade automatisch bij personen die voor automatische updates hebben gekozen. Microsoft heeft wel toegezegd dat personen dan de keus krijgen voorgelegd of ze echt door willen gaan met de verandering van hun besturingssysteem.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.