Innovatie & Strategie

Windows 10
Windows-verbouwing

Microsoft morrelt aan beheeropties in Windows 10

Naast Start-menu werkt Microsoft ook aan wijziging voor Windows' Configuratiescherm.

© Microsoft
7 juli 2020

Naast Start-menu werkt Microsoft ook aan wijziging voor Windows' Configuratiescherm.

De doorlopende ontwikkeling van Windows 10 gaat op relatief korte termijn vertrouwde beheeropties bereiken. De gedeeltelijke doublure van de moderne Instellingen-app en het traditionele Configuratiescherm wordt aangepakt. In een nieuwe testbuild van Windows 10 mist het Configuratiescherm de Systeem-applet en moeten gebruikers het doen met de basaler uitgevoerde Instellingen-app die in Windows 8 zijn debuut heeft gemaakt.

De aankomende verandering voor traditionele beheer- en informatie-opties over de hardware- en softwaresamenstelling is opgemerkt in build 20161 van Windows 10. Die testbuild brengt voor sommige gebruikers ook een herzien Start-menu, waar Microsoft eerder al een teaser over heeft losgelaten op social media. Dit transparante ontwerp wat meekleurt met Windows-thema's is niet voor alle bèta-gebruikers bestemd. Microsoft voert kennelijke een A/B-test uit met deze aanpassing van het bekende Start-menu. Gretige gebruikers kunnen met een aparte tool wel het nieuwe Sart-menu activeren, schrijft BetaNews.

Functionaliteit overhevelen

Terwijl in Windows 8 ooit al het Start-menu flink is veranderd, is Microsoft daar na veel ophef gedeeltelijk op teruggekomen. In diezelfde Windows-versie is ook de nieuwe Instellingen-app gekomen die deels hetzelfde doet als het oudere - en qua uiterlijk ook ouder ogende - Configuratiescherm. Van volledige doublure is geen sprake aangezien het Configuratiescherm nog opties en details bevat die de Instellingen-app nu in 2020 nog altijd mist.

In de 20161-testbuild missen gebruikers nu de Systeem-applet, schrijft onder meer TechRadar. Klikken op dat element in het Configuratiescherm leidt gebruikers naar de Instellingen-app. Daar zijn minder details beschikbaar wat betreft informatie over een device, en ook minder beheermogelijkheden voor het apparaat. Mogelijk dat dit nog wordt toegevoegd aan de modernere configuratie-app. Microsoft stelt in een blogpost over de testbuild dat het meer functionaliteit gaat overhevelen. Technieuwssite Gizmodo speculeert dat het Configuratiescherm geschrapt gaat worden.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Eric-Jan H te D 12 juli 2020 07:44

Dat zal dan wel weer nieuw leven inblazen in de wereld van tweak-applicaties van derden die rechtstreeks het register bewerken of de mogelijkheden van Powershell en WMI gebruiken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.