Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Github Microsoft

Microsoft is maar een partner, aldus overgenomen GitHub

Microsoft is slechts een van de partners, sust nieuwe GitHub-CEO.

Chris Wanstrath, Nat Friedman, Satya Nadella © Microsoft
27 mei 2019

Microsoft is slechts een van de partners, sust nieuwe GitHub-CEO.

GitHub moet onafhankelijk én neutraal blijven, stelt Nat Friedman die na Microsofts overname van GitHub is aangesteld als CEO. De technische topman van Microsoft zet die nieuwe eigenaar van het ontwikkelplatform neer als slechts één van de partijen waarmee GitHub samenwerkt. Cloudaanbieders Google en Amazon zijn anderen waarmee GitHub "fantastische partnerships" heeft, want keuze voor developers is de voornaamste prioriteit, verzekert Friedman.

"We behandelen Microsoft als een partner, we hebben fantastische partnerships met Google en Amazon, en we blijven dat [zo - red.] doen omdat voor developers keuze het belangrijkste is", verzekert Friedman. Hij heeft na de overname door Microsoft de leiderschapspositie overgenomen van Chris Wanstrath, die mede-oprichter is van GitHub. De van Microsoft afkomstige developertopman Friedman heeft zijn geruststellende woorden geuit op de Satellite-bijeenkomst van GitHub, die afgelopen week plaatsvond in Berlijn.

Omarmen, uitbreiden, en ...

De eind oktober aangetreden nieuwe GitHub-CEO reageert in wezen op aanhoudende zorgen over de overname - en mogelijk inlijving - door Microsoft, schrijft The Register. De Windows-maker en cloudaanbieder heeft sinds de aankoop van het platform voor ontwikkelaars al diverse integrerende stappen gezet. Zo is er al een koppeling gemaakt met Microsofts ontwikkelsoftware Visual Studio en is er een link gelegd met beheerdienst Azure Active Directory (AAD). Laatstgenoemde doet dienst voor Microsofts clouddienst Office 365.

Daarnaast heeft CFO Amy Wood van Microsoft aan investeerders medegedeeld dat het bedrijf voortvarend zal investeren in strategische gebieden zoals cloud via AI en GitHub. Het overgenomen platform voor de ontwikkeling van software heeft binnen Microsoft een onafhankelijke status, en GitHub-topmanagers benadrukken dat dit zo blijft. Dit ook omdat het wel moet: "36 miljoen gebruikers gaan het niet eens worden over wat voor technologie dan ook", verklaart senior vice-president Shanku Niyogi van GitHub. De ene keer is Microsoft-technologie aan de orde, de andere keer geniet Google Cloud of Amazon Web Services (AWS) de voorkeur van developers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.