Innovatie & Strategie

Analytics

Microsoft maakt glazen bol werkelijkheid met app

18 december 2015
Microsoft werkt samen met de Amerikaanse politie aan technologie die het mogelijk moet maken te voorspellen welke ex-gedetineerden waarschijnlijk opnieuw tot misdaden overgaan.

"Het gaat echt om software die in staat is de toekomst te voorspellen", zei Jeff King, senior programma manager bij Microsoft in een presentatie samen met de politie. De uitzending van de webcast werd al eind augustus op YouTube gezet, maar is niet opgepikt door de media, concludeert Fusion.net.

De software was op dat moment nog in bètafase, maar het onderliggende algoritme was al in staat met 91 procent nauwkeurigheid nieuwe misdaden te voorspellen op basis van historische data. Het algoritme maakt gebruik van informatie over bijvoorbeeld de deelname aan criminele organisaties, de geschiedenis met drugs- en alcoholmisbruik en het zorgwekkend gedrag in het huis van bewaring.

Data met kennis verwarren

Critici vrezen echter dat politieacties op basis van een algoritme en historische gegevens in plaats van menselijk speurwerk tot onterechte verdachtmaking leidt. Te veel vertrouwen in de technologie maakt politiemensen lui bij de inzet van menselijke intelligentie, zegt emeritus hoogleraar sociologie Gary T. Marx van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) tegen Fusion.net. Op termijn kan dat leiden tot de valkuil waarbij data met kennis wordt verward.

Anderen maken zich ook zorgen wat dergelijke technologie in de handen van Microsoft tot gevolg kan hebben in combinatie met de gegevens die het bedrijf van Windows 10 gebruikers verzamelt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.