Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft maakt glazen bol werkelijkheid met app

"Het gaat echt om software die in staat is de toekomst te voorspellen", zei Jeff King, senior programma manager bij Microsoft in een presentatie samen met de politie. De uitzending van de webcast werd al eind augustus op YouTube gezet, maar is niet opgepikt door de media, concludeert Fusion.net.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De software was op dat moment nog in bètafase, maar het onderliggende algoritme was al in staat met 91 procent nauwkeurigheid nieuwe misdaden te voorspellen op basis van historische data. Het algoritme maakt gebruik van informatie over bijvoorbeeld de deelname aan criminele organisaties, de geschiedenis met drugs- en alcoholmisbruik en het zorgwekkend gedrag in het huis van bewaring.

Data met kennis verwarren

Critici vrezen echter dat politieacties op basis van een algoritme en historische gegevens in plaats van menselijk speurwerk tot onterechte verdachtmaking leidt. Te veel vertrouwen in de technologie maakt politiemensen lui bij de inzet van menselijke intelligentie, zegt emeritus hoogleraar sociologie Gary T. Marx van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) tegen Fusion.net. Op termijn kan dat leiden tot de valkuil waarbij data met kennis wordt verward.

Anderen maken zich ook zorgen wat dergelijke technologie in de handen van Microsoft tot gevolg kan hebben in combinatie met de gegevens die het bedrijf van Windows 10 gebruikers verzamelt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in