Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Quantum

Microsoft komt met taal voor quantumcomputing

Maar hardware is er voorlopig nog niet

26 september 2017

Maar hardware is er voorlopig nog niet

Microsoft heeft tijdens zijn Ignite-conferentie een nieuwe programmeertaal voor quantumcomputers aangekondigd. Hardware hiervoor bestaat nog niet, maar Microsoft wil deze boot, als hij ooit komt, niet missen.  

De aankondiging van een programmeertaal voor quantumcomputers is opmerkelijk, want er is nog steeds geen echte quantumcomputer. Topman Satya Nadella liet echter weten dat quantumcomputing een van de 3 technologieën in opkomst is die van cruciaal belang zijn voor de toekomst van Microsoft. De andere 2 zijn trouwens kunstmatige intelligentie en augmented reality.

Concurrentie voorblijven

En ook al is de quantumcomputer er nog niet, als die er ooit komt, moet er wel een programmeertaal voor zijn om er geld aan te kunnen verdienen. Om concurrenten als Google en IBM voor te blijven, hoopt Microsoft met de programmeertaal zo veel mogelijk programmeurs aan zijn zijde te krijgen die er te zijner tijd producten voor zullen ontwikkelen.

De programmeertaal wordt geïntegreerd in de Visual Studio-toolkit, die gebruikt wordt voor het ontwikkelen van desktop- en mobiele apps voor Windows en andere platforms. De taal maakt gebruik van features in Visual Studio waarmee programmeurs overzicht houden van verschillende onderdelen van de code en bugs kunnen vermijden. De taal zal eind dit jaar beschikbaar zijn in de toolkit.

Microsoft heeft ook al aangekondigd dat het nog met tools komt waarmee ontwikkelaars verzamelingen qubits op hun systemen of in de cloud kunnen simuleren. Dat geeft hen een soort testomgeving.

Of deze programmeertaal een succes wordt, is onduidelijk, al was het maar omdat er nog geen quantumcomputers zijn en dus niet zeker is of de taal van Microsoft daar ook werkelijk geschikt voor is. Duidelijk is wel dat Microsoft in de voorste gelederen probeert te raken, wat een grotere kans op succes kan opleveren als de quantumcomputer er werkelijk komt.

Maar er zijn al meer programmeertalen voor quantumcomputers. Zo hebben diverse universiteiten eigen talen ontwikkeld. En ook IBM heeft een software development kit hiervoor, gebaseerd op Python.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Anoniem 26 september 2017 16:10

@Frank. Ja, er zijn inderdaad wel al kleine kwantumcomputers die voor onderzoeksdoeleinden proof of concept kunnen leveren. Wat de schrijver hier ongetwijfeld bedoelt, is dat er nog geen serieuze general purpose kwantumsystemen zijn, met een 'busbreedte' van laten we zeggen 50 qbits of meer.
Zie ook dit bericht http://agconnect.nl/artikel/wetenschap-blij-met-nep-kwantumcomputer

Frank 26 september 2017 12:43

Hoezo zijn er geen "echte" quantumcomputers? De systemen die gebruik maken van quantum-effecten zijn per definitie quantumcomputers. Zoals de twee systemen van IBM: https://www.research.ibm.com/ibm-q/

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.