Beheer

Zakelijke software
Rekencentrum complexiteit

Microsoft kleedt zwaarbelast Office 365 verder uit

Microsoft kondigt een set nieuwe beperkingen aan om Office 365 niet te laten stranden onder thuiswerkdruk.

© Shutterstock Arjuna Kodisinghe
24 maart 2020

Microsoft kondigt een set nieuwe beperkingen aan om Office 365 niet te laten stranden onder thuiswerkdruk.

Microsoft heeft vanochtend beheerders van Office 365 opnieuw een waarschuwing gestuurd dat er beperkingen worden opgelegd aan een aantal eigenschappen van Office 365-onderdelen.

Nadat vorige week een aantal eigenschappen van Teams werd afgeknepen omdat dit communicatieonderdeel van Office 365 moeite heeft met het toegenomen gebruik, moeten nu ook andere onderdelen van het productiviteitspakket er aan geloven. Zo krijgen OneNote, Sharepoint en Stream te maken met het terugschroeven van functionaliteiten.

Zo is het niet meer mogelijk om OneNote in Teams te gebruiken om aantekeningen bij te houden. OneNote in Teams is alleen beschikbaar in een 'alleen lezen'-modus. Wie toch OneNote wil gebruiken voor het maken van notities moet gebruik maken van de webinterface van het hulpmiddel. Microsoft gaat ook de synchonisatiefrequentie aanpassen voor bijlagen van OneNote en de download-capaciteit.

Videokwaliteit omlaag

Sharepointgebruikers krijgen nu ook te maken met een gereduceerde videokwaliteit bij het afspelen van filmpjes op dit platform. Microsoft zegt ook een aantal backendbeheer-activiteiten te gaan verplaatsen naar momenten dat er minder gebruik gemaakt wordt van het platform, bijvoorbeeld in de avonduren of in de weekenden. Klanten zullen dit merken doordat sommige taken pas later worden uitgevoerd, zoals migraties en het updaten van bestandsbeheer bijvoorbeeld na het uploaden van grote bestanden zoals video en afbeeldingen.

De gebruikers van Stream zullen ook merken dat de videokwaliteit is afgenomen naar maximaal 720p. Nieuwe video's komen niet meer in de 'people timeline'.

Regelmatig storingen Teams

Microsoft zegt voortdurend de werking van de dienstverlening te blijven volgen en nieuwe maatregelen te nemen wanneer dat nodig is. Vorige week dinsdag was er een grote storing in het functioneren van Teams vanwege het toegenomen gebruik van het videovergaderplatform. Hoewel een dergelijke verslikking niet meer plaatsvond, worden bij Allestoringen.nl wel elke dag meer dan gemiddeld meldingen gedaan over haperingen in Teams.

Storingsmeldingen Microsoft Teams 24-3-2010
Storingsmeldingen Microsoft Teams 24-3-2020 © Allestoringen.nl

Microsoft stuurde onderstaande waarschuwing aan de Office 365-beheerders:

Lees meer over
7
Reacties
Laurens 25 maart 2020 18:59

Microsoft Teams zorgt ervoor dat bij mij op het werk en wereldwijd. Heeft nu echt zijn dienst bewezen! De combo sharepoint/one-drive /Teams. Zelfs nu werkt het goed. Dus begrijp dat zeiken op MS nu niet.

martijn.bellaard 25 maart 2020 12:04

Beste Westerhof,

Heeft u enig idee wat er aan de hand is? Ik adviseer U om het nieuws te gaan bekijken. Wereldwijd moeten mensen thuis gaan werken. Enige idee hoeveel mensen dat zijn? Ik niet, maar denk dat het in de miljard loopt. Ik snap dat uw serverpark zonder problemen miljard gebruikers kan hosten? Ik vind het heel knap dat O365 nog zo goed werkt. Als docent ben ik nu dagelijks bezig met Skype en heb nauwelijks problemen ondervonden. Cloud bewijst zich juist op dit moment.

r.j. de vos 25 maart 2020 11:32

wij zitten met de nederlandse tak al grotendeels in de cloud en kunnen nu zonder grote problemen vanuit thuis werken. Ons zusterbedrijf in engeland was nog niet zo ver. Die hebben nu al een week moeite om alles voor elkaar te krijgen en zijn nu hals over kop nieuwe servers aan het bijbestellen en installeren.

B. de Haan 25 maart 2020 04:23

Beste P.J. WESTERHOF LL.M MIM, had je er al bij stil gestaan als bedrijven dit on-premises hadden mogelijk plat hadden gelegen vanwege capaciteit tekort? Of eennkeuze moesten maken wie er wel/niet kunnen gaan werken.

Als heel veel bedrijven plots hun serverpark moeten uitbreiden vanwege de thuis werkers dan krijg je een soort WC-rollen situatie. En dan is het de vraag of bedrijven die financiële kosten kunnen dragen voor de aanschaf van extra servers (kost meer dan een pakje WC-rollen). En wat moet je met al die extra capaciteit als iedereen weer op kantoor kan komen werken.

Cloud heeft nadelen, maar ook voordelen. Dat men deze klap al heeft kunnen opvangen is grandioos. Verder ben ik ook sceptisch geweest mbt performance (want die was voor de lockdown ook al niet geweldig), maar heb er toch wel vertrouwen in dat ook dat goed gaat komen.

Seth 24 maart 2020 17:04

Sjonge wat een zure reactie van PJWesterhof, ik vindt het enorm tof hoe Microsoft deze extreme uitvraag in deze extreme crisissituatie weet te managen. Microsoft teams voor grote groepen gratis gemaakt waardoor onderwijs e.d. thuis voortgezet kunnen worden. Petje af en niets meer dan lof!

Zo te lezen ben je nog van het kaliber dat je denkt dat je het zelf beter kan dan dat een club zoals Microsoft voor elkaar brengt. Natuurlijk heeft ook de cloud nadelen maar de TCO is vele en ik herhaal vele malen gezonder dan als je het zelf zou gaan doen. Een crisis zoals deze was voor het laatst in de jaren 70, als je je bedrijfcontinuïteit hierop wilt inrichten dan betaal je de hoofdprijs voor IT (en mis je de boot op elk gebied van innovatie).

En die opmerking over winst pakken, waar heb je het over?

Erwin1 24 maart 2020 13:45

P.J. WESTERHOF En toch is de Cloud zeker Scalable. Maar net zoals onze ziekenhuizen met kunst en vliegwerk extra IC's opschalen, en het nog wel even duurt voordat er extra beademingsapparatuur beschikbaar komt, zo ook heeft Microsoft niet ineens een terabit bandbreedte of twee keer zoveel extra CPU's beschikbaar die men kan inzetten. Ook de Cloud (en niet alleen die van Microsoft, maar ook die van AWS, Google en noem maar op) schaalt op basis van te verwachten gebruik van resources. 4 weken geleden had niemand zien aankomen dat we ineens massaal thuis gaan werken. En zo gaat ook NetFlix en Videoland de beeldkwaliteit beperken. Dus dat gevraagde rapport is niet echt nodig. Een stukje ' hulde' voor de leveranciers, die ondanks het enrom gestegen gebruik, toch de fucntionaliteit zoveel mogelijk actief houden is beter geplaatst.

P.J. Westerhof LL.M MIM 24 maart 2020 12:42

Leve MicroSoft en leve de cloud? Lekker scalable? Niet dus.
Voldoende aanleiding lijkt mij om allebei eens grondig tegen het licht te houden in het kader van crisismanagement, businesss risks management, continuity management, licentiemanagement, thuiswerken, telewerken, VPN, Security Management, Privacy Management, en wat al niet.

Nu vele werknemers thuis werken heeft het verantwoordelijk management ruim voldoende tijd om achterstanden in te halen en winst te pakken.
Eind april graag een uitgewerkt voorstel naar Directie, Raad van Bestuur, Gedeputeerde Staten en B&W.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.