Beheer

Artificial Intelligence
Security

Microsoft identificeert met simulatie kwetsbaarheden in netwerk

Nieuw hulpmiddel vrijgegeven als open source.

© CCO / Pixabay Ryan McGuire
12 april 2021

Nieuw hulpmiddel vrijgegeven als open source.

Hoe is het gesteld met het verweer van jouw organisatie tegen cyberaanvallen? Microsoft zet kunstmatige intelligentie in om de beveiliging te verbeteren met 'reïnforced learning'.

Het Microsoft 365 Defender Research Team kondigt in een blog de beschikbaarheid aan van CyberBattleSim, de code uit een experimenteel onderzoeksproject met als doel de waarde te onderzoeken van autonome agents die in een netwerk op zoek gaan naar zwakheden in de verdediging. De agents maken gebruik van reinforcement-learningtechnieken waardoor ze gaandeweg steeds beter moeten worden.

CyberBattleSim creëert een simulatie van een groot bedrijfsnetwerk waarin de agents actief zijn in een soort spelsituatie. Er worden  aanvallen uitgevoerd op het netwerk en de agents leren hoe aanvallers zich door het netwerk kunnen bewegen. Ze leren daarvan en kunnen daarop actie ondernemen. Heeft de actie succes, dan krijgen zij een beloning. De aanvallers krijgen een beloning wanneer er gevoelige informatie uit het netwerk wordt gehaald. Het doel is uiteindelijk dat de agents winnen.

Gamification als training

Microsoft hoopt door deze code te delen met de ontwikkelaarsgemeenschap dat er meer aandacht komt voor het inzetten van reinforcement learning en autonome agents bij het beveiligen van IT-systemen. Ook kan het IT-beveiligers helpen zich beter bewust te worden van hoe aanvallers door het netwerk bewegen en netwerken zo in te richten dat ze beter bestand zijn tegen aanvallers.

MELD JE AAN VOOR DE SECURITY GAME!

Meld je gratis aan voor de Security Game van AG Connect op donderdag 22 april. Tijdens deze middag ga je de strijd aan met hackers in een echte security escaperoom. Game-elementen worden afgewisseld met inhoudelijke sessies over security. Meer weten? Ga naar de website voor meer informatie of aanmelden.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 12 april 2021 13:40

De aanvallers en de agenten hebben iig een gemeenschappelijke waarde: Een grotere pot met goud (de beloning) is beter dan een kleinere pot. Om dit echt betekenisval te maken moeten beiden bijna onvermijdelijk kennis hebben over elkaars pot met goud. Het wachten is op een directe aanval op de pot met goud van de agenten :-D

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.