Development

Software-ontwikkeling
glastuinbouw

Microsoft gaat paprika's warm houden

© CC BY-SA 2.0 - Flickr DennisM2
29 september 2013
Een grote softwarefirma heeft zijn oog laten vallen op bedrijventerrein Agriport A7 in de Wieringermeer, voor de bouw van een nieuw datacentrum. Dit meldt het Noordhollands Dagblad om er meteen aan toe te voegen dat het hoogstwaarschijnlijk om Microsoft gaat.

De softwarereus heeft belangstelling voor een terrein ter grootte van 40 hectare, naast de snelweg A7. Daar moet een rekencentrum verrijzen. De restwarmte van het rekencentrum moet geleverd worden aan de omliggende telers van paprika's en tomaten. Zij kunnen daarmee hun kassen verwarmen. Ondertussen houden de betrokken partijen "Agriport, rijk, provincie, gemeente en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord de kaken stijf op elkaar", aldus het Noordhollands Dagblad.

Miljarden

Met de bouw van het nieuw datacentrum is een investering gemoeid van naar verluidt 2 miljard euro. Voordat met de bouw kan worden begonnen, zullen eerst alle vergunningen rond moeten komen.

Niet de eerste keer

Het plan van Microsoft is niet origineel, 4 jaar geleden stond er ook al een partij op, die een datacentrum te midden van de kassen wilde bouwen. Toen ging het om Parthenon Data Centers, dat zijn oog had laten vallen op 'een lokatie in de Wieringermeer', zonder een precieze plek te noemen. Uiteindelijk bleek het toen ook te gaan om Agriport A7. Een beperkende factor was wel, dat het bestemmingsplan de vestiging van een datacentrum niet toestand. Het gebied had een puur agrarische functie. De gemeente Hollands Kroon heeft het plan herzien, zodat de bouw van een datacentrum toch mogelijk werd. Parthenon Data Centers was al uit beeld, vanwege technische problemen. De beide oprichters van Parthenon zijn niet langer betrokken bij hun geesteskind.

Problemen

De telers van paprika's en tomaten konden niet goed overweg met de voorstellen uit de eerste plannen - in 2009 - voor een datacentrum. De restwarmte van een datacentrum wordt geleverd op een lage temperatuur, die wel geschikt is voor het verwarmen van kantoren en woningen, maar die minder geschikt is om een groentenkas van warmte te voorzien. Mogelijk laat Microsoft zijn servers op een hogere temperatuur draaien, zodat de afgeleverde koellucht ook warmer is. Dit zal blijken wanneer de definitieve bouw- en exploitatieplannen rond zijn.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.