Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft en Google-moeder Alphabet zien winst dalen

Zowel Microsoft als Google-moederbedrijf Alphabet zagen hun omzet en winst in het tweede kwartaal van dit jaar wel stijgen, maar de groei blijkt wel gedrukt te worden. Microsoft heeft last van een zwakkere verkoop van pc's en lagere advertentie-inkomsten, Alphabet heeft hogere kosten.
Microsoft
© Microsoft
Microsoft

Microsoft kon wel profiteren van zijn snel groeiende cloudtak. De omzet ging in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met 18% omhoog tot 49,9 miljard dollar. Dat was beneden de verwachtingen van analisten. De clouddiensten leverden het techbedrijf ruim 23 miljard dollar aan inkomsten op, bijna een derde meer vergeleken met vorig jaar. Onder de streep bleef 16,7 miljard dollar over, 8% meer dan dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst werd gedrukt door ongunstige valuta-effecten.

Microsoft maakte vorige maand bekend zich verder terug te trekken uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart stopte het bedrijf al met de verkoop van nieuwe producten en diensten in het land, maar bleef het bestaande klanten ondersteunen en kantoren behouden.

Clouddiensten en zoekmachine leveren geld op

Ook Alphabet wist meer te verdienen met zijn clouddiensten, maar ook met zijn zoekmachine. Daarnaast wist Alphabet meer geld binnen te halen met advertenties ondanks dat veel bedrijven vanwege de economische onzekerheid hun reclamebudgetten verkleinen. De winst viel wel lager uit vanwege hogere kosten.

De totale omzet kwam uit op 69,7 miljard dollar, tegen bijna 62 miljard dollar een jaar geleden. Dat komt neer op een stijging van 13%. De totale advertentie-inkomsten stegen naar 56,3 miljard dollar, van 50,4 miljard dollar een jaar terug. Bij de cloudtak waren de inkomsten 6,3 miljard dollar, tegen 4,6 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2021.

De nettowinst daalde naar 16 miljard dollar, van 18,5 miljard dollar een jaar geleden. Alphabet-topman Sundar Pichai is bezig de kosten te drukken door de werving van nieuw personeel voor de rest van het jaar te verminderen vanwege een mogelijke economische recessie. Alphabet telde aan het einde van het tweede kwartaal 174.000 werknemers. Dat waren er 144.000 een jaar geleden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in