Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft Edge slechtste browser als privacy je lief is'

Twee browsers springen er uit - in negatieve zin - in de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden voor de gebruiker om zich te beschermen tegen misbruik van persoonlijke gegevens: Microsoft Edge en Yandex, een browser ontwikkeld door de gelijknamige Russische zoekmachine.
onderzoek
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het onderzoek van de computerwetenschapper Doug Leith van het Trinity College Dublin spitste zich toe op de manier waarop browsers data verzenden. Hij lette daarbij op unique identifiers en details met betrekking tot ingevoerde URL's. Die kunnen gebruikt worden om de handelingen van gebruikers over langere periode te traceren.

Brave - een relatief nieuwe browser - komt veruit het best uit het onderzoek naar voren. Dan volgt een middenmoot met daarin achtereenvolgens Chrome, Firefox en Safari die niet veel van elkaar verschillen. Dan op afstand de slechtst presterende browsers zijn Edge en Yandex.

Browsers versturen hardware-info

Leith legde zijn bevindingen vast in een wetenschappelijk artikel. Een van de pijnpunten van Edge is volgens Leith dat Edge bij elk verzoek om een nieuwe webpagina de hardware UUID (de universally unique identifier van het apparaat) verstuurt naar Microsoft-server self.events.data.microsoft.com. Yandex doet iets vergelijkbaars maar dan met een gehashte UUID. Beide browsers sturen bovendien "persistent identifiers" mee met paginaverzoeken naar backend servers. Dat is het meest zorgelijke aspect van beide browsers. Deze acties kunnen in geen van de twee worden uitgezet door de gebruiker, voor zover Leith dat heeft kunnen ontdekken. Volgens een lezer van Ars Technica bestaan daar echter wel mogelijkheden voor.

Microsoft geeft in een reactie aan Ars als commentaar op de bevindingen dat Edge alleen gegevens verzamelt voor diagnostische doeleinden en dat gebruikers dit uit kunnen zetten. Ook zou de informatie niet gekoppeld worden aan de Microsoft-accounts van de betreffende gebruikers. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in