Management

Procesmanagement
process mining

Microsoft duikt in process mining, een Nederlandse vinding

Met overname opeens belangrijkste uitdager van marktleider Celonis.

process mining © Shutterstock cifotart
1 april 2022

Met overname opeens belangrijkste uitdager van marktleider Celonis.

Microsoft neemt het bedrijf Minit over en wordt daarmee een belangrijke speler in process mining. De grondlegger van die technologie is Wil van der Aalst, naast hoogleraar in Aken en in Eindhoven ook chief scientist bij marktleider Celonis. Dat bedrijf nam deze week concurrent Process Analytics Factory (PAF) over.

Process mining is een relatief nieuwe methode om de efficiëntie van bedrijfsprocessen in kaart te brengen. De methode maakt gebruik van de logfiles die de meeste processen aanmaken met daarin de kleinste 'events' die in de loop van de tijd plaatsvinden. Door het combineren van de logfiles van verschillende processen kan met goede analyse- en visualisatiesoftware zichtbaar gemaakt worden waar de belangrijkste vertragingen in de hele keten zitten.

De basis van het concept is ontwikkeld door informaticahoogleraar Wil van der Aalst en zijn onderzoeksgroep aan de TU Eindhoven. De ruwe algoritmen waren openbaar beschikbaar en in een aantal jaar zijn een flink aantal startups op gedoken. Gartner ziet Celonis al enige jaren als marktleider op dit gebied. Vorig jaar trad Van der Aalst bij Celonis in dienst als chief scientist nadat hij al geruime tijd als adviseur bij het bedrijf betrokken was. Deze week kondigde Celonis aan het Duitse Process Analytics Factory (PAF) over te nemen.

Microsoft werkt zich omhoog

Microsoft heeft ook al enige tijd belangstelling om process mining op te nemen in het eigen aanbod. Daarvoor ontwikkelde het zelf Power Automate en sloot vorig jaar een samenwerkingsverband met Celonis. Daardoor konden Azure- en Dynamics 365-klanten gebruik maken van het Execution Management System (EMS) van Celonis. Nu kondigt Microsoft aan het Sloveense Minit -met een hoofdkantoor in Amsterdam- over te nemen. Dit bedrijf wordt door PeakMatrix gezien als een van de belangrijkste uitdagers van Celonis. Het bedrijf richt zich, zoals Gartner omschrijft, meer dan de andere op real time dashboards met ondersteuning voor Key Performance Indicatores (KPI's) en innovatieve mogelijkheden voor 'task mining', ofwel het volgen van een gebruiker op basis toetsenbord-aanslagen, muisgebruik en de invoer van data.

Celonis op zijn beurt heeft met de overname van PAF een ingang gekregen op Microsofts' Power BI-platform. Dit bedrijf heeft software die het mogelijk maakt om het EMS van Celonis makkelijker te gebruiken in combinatie met het business-intelligenceplatform van Microsoft.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.