Innovatie & Strategie

Apps
Nadella Linux

Microsoft brengt volgende app naar Linux

Microsoft zet zijn omarming van Linux voort.

Microsoft-CEO Satya Nadella © Microsoft
23 september 2020

Microsoft zet zijn omarming van Linux voort.

Opensourcebesturingssysteem Linux krijgt een volgende app van Windows-maker Microsoft. Ditmaal niet een lid van de Office-familie, maar wel een fundamentele app voor Microsoft: webbrowser Edge. Ondertussen is communicatie-app Teams al geruime tijd in ontwikkeling voor Linux.

Microsoft heeft de komst van Edge naar Linux nu aangekondigd, maar de browser zelf is nog niet direct beschikbaar. Met ingang van komende maand is een testversie van Microsofts browser te downloaden in het preview-kanaal wat de softwareproducent biedt voor developers. Zodra deze preview van Edge beschikbaar is, is die te vinden op de Edge Insiders-site van Microsoft maar ook via de package manager van Linux-distributies. "En net als met andere platformen waarderen we feedback altijd, dat is de beste manier om onze klanten te bedienen", blogt topvrouw Liat Ben-Zur.

Waar klanten zijn

Zij schrijft over de missie van Microsoft om Edge naar de platform te brengen die klanten van het bedrijf dagelijks gebruiken. Zo is Edge al uitgebracht voor Apple's macOS en iOS, plus Google's Android. Naast het uitbrengen van zijn browser voor Linux, die nu gebaseerd is op de opensource-ondergrond van Google's Chrome, komt Microsoft ook met developmenttools voor de Windows-concurrent. Dit betreft zowel WebView2 als ook de Visual Studio Code 1.0 extensie. Volgens planning komen die twee tools ergens in de komende maanden uit de previewfase om dan de status van 'algemene beschikbaarheid' te verkrijgen. De oorspronkelijk voor Windows 10 ontwikkelde WebView-software is nu ontkoppeld van specifieke Windows-versies, geeft Ben-Zur aan in haar blogpost.

Verder werkt Microsoft al sinds eind vorig jaar aan de Linux-uitvoering van zijn communicatie-app Teams. Dat onderdeel van het Office-softwarepakket is in december 2019 uitgekomen als publieke preview. De native Linux-packages van Teams zijn te downloaden in .deb- en .rpm-formaat (respectievelijk Debian en Red Hat Package Manager). Het bedrijf van CEO Satya Nadella heeft toen aangekondigd dat Teams de eerste Microsoft 365-app is die naar Linux-desktops komt. Teams dient als knooppunt-app voor chat, videovergaderingen, (video)bellen en samenwerken aan Office-documenten.

Microsoft prijst het nieuwe (op Chromium gebaseerde) Edge (inclusief compatibiliteit met Internet Explorer) aan op zijn Ignite-conferentie:

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.