Beheer

Cloud
Azure-datacenter

Microsoft Azure knijpt bepaalde gebruikers af

Wereldwijd beheer van datacentercapaciteit bezorgt Azure-gebruikers beperkingen.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Robert Scoble
2 april 2020

Wereldwijd beheer van datacentercapaciteit bezorgt Azure-gebruikers beperkingen.

Microsoft is ertoe over gegaan om sommige gebruikers van zijn Azure-clouddiensten te beperken wat betreft het in gebruik nemen van nieuwe rekencapaciteit. Deze maatregel is wereldwijd genomen en moet cloudvoorrang geven aan nooddiensten, zorgverleners, kritieke overheidsinfrastructuur, en bestaande klanten. De beperking geldt namelijk voor gebruikers van niet-betalende accounts, wat echter ook aanbiedingen met maandelijkse cloudcredits omvat.

"Door de ongekende omstandigheden rond COVID-19 en de noodzaak om datacentercapaciteit over de hele wereld te beheren, zijn non-paid accountgebruikers (waaronder gratis proefversies, studentenaccounts, en aanbiedingen die maandelijkse credits bieden) niet in staat om nieuwe compute resources te gebruiken", meldt Microsoft in een tweet. Het Azure Support-team van de cloudaanbieder geeft deze uitleg in reactie op een klagende gebruiker, die ontdekte dat hij geen enkele nieuwe virtuele machine kon inzetten.

Krijgen waar je voor betaalt?

Hij meldt dat alle VM-opties 'grayed out' staan en dus niet aan te vinken zijn voor een deploy. Behalve dan de zeer dure opties. "Ik heb verschillende regio's geprobeerd, en telkens komt hetzelfde voor. Ik zit momenteel op de gratis trial." In dat laatste element zit dus de crux. Microsoft legt niet-betalende gebruikers van Azure aan banden. Dit geldt voor alle regio's, deelt het bedrijf nog mee in een vervolgtweet.

"Dank voor je begrip terwijl we noodzakelijke en verstandige maatregelen nemen om beschikbaarheid van dienstverlening te behouden", aldus Azure Support. De cloud van Microsoft doet dit om prioriteit te kunnen geven aan nooddiensten (zoals politie, brandweer en ambulances), zorgverleners en crisismanagementdiensten, kritieke overheidsinfrastructuur, en bestaande klanten. Laatstgenoemden zijn dan organisaties die betalen voor hun cloudcapaciteit.

'Cloudhamsteren'?

Vorige week was er al sprake van capaciteitsproblemen voor Microsofts cloud in Europa. Dit heeft onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Finland geraakt. Het bedrijf gaf toen aan proactieve stappen te zullen zetten. Daaronder bevond zich ook de mogelijkheid om niet langer gratis cloudcapaciteit te bieden. Die optie is nu dus realiteit geworden. Ondertussen klagen Azure-klanten over capaciteitskrapte en cloudproblemen. Mogelijk is er sprake van 'cloudhamsteren', speculeert een Duitse gebruiker die bij Azure een waarschuwing zag voor mogelijke deploy-fouten door flink toegenomen vraag.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.