Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta (Facebook, Instagram) wacht met volledige encryptie tot 2023

Meta (het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp) heeft langer nodig om end-to-end-encryptie (E2EE) standaard te maken in Facebook Messenger en Instagram. Het bedrijf mikt nu op een release ergens in 2023, waar eerst werd uitgegaan van 2022. Meta zegt langer nodig te hebben om 'gebruikers veilig te houden'.
Versleuteling
© Shutterstock
Shutterstock

Meta (voorheen Facebook) voegde gesprekken via Instagram en Messenger vorig jaar technisch samen in aanloop naar het uitbrengen van één platform dat de chats voor alle Meta-diensten afhandelt. Het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg wil het universele chatplatform ook standaard voorzien van end-to-end-encryptie, zodat alleen de verzender en de ontvanger berichten kunnen inzien. WhatsApp heeft al jaren standaard end-to-end-encryptie, bij Instagram en Facebook Messenger moeten gebruikers dit vooralsnog zelf inschakelen.

Crimineel gedrag opmerken

Meta wilde oorspronkelijk in 2022 standaard end-to-end-encryptie inschakelen in Instagram en Facebook Messenger, maar moet dat plan doorschuiven. Antigone Davis, Meta's beveiligingsdirecteur, meldt in The Telegraph dat het bedrijf nu mikt op een release ergens in 2023. De langere ontwikkeltijd is volgens Meta nodig om ervoor te zorgen dat de sterke encryptievorm niet gaat botsen met het vinden en aanpakken van 'crimineel gedrag'.

Als de end-to-end-encryptie in 2023 standaard ingeschakeld is, wil Meta crimineel gedrag blijven opmerken via een combinatie van niet-versleutelde data en meldingen van gebruikers. Met crimineel gedrag bedoelt het bedrijf onder andere kindermisbruik, haatzaaien, oplichting en terrorisme.

Overheden tegen end-to-end-encryptie

Een aantal landelijke overheden zijn tegen Meta's plan om end-to-end-encryptie voor alle miljarden gebruikers in te schakelen. Landen waaronder Japan, Australië, Engeland en de Verenigde Staten doen - tot dusver zonder succes - een oproep om een achterdeurtje in de encryptie te bouwen. De landen willen zo na een gerechtelijk bevel toegang krijgen tot de niet-versleutelde data. Privacyvoorstanders hekelen het overheidsplan omdat ze bang zijn dat het achterdeurtje voor verkeerde doeleinden gebruikt gaat worden en de encryptie zo vervalt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in