Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Met nieuwe chips krijgt AMD Google als klant

Met nieuwe chip krijgt AMD Google als klant

De techgigant wordt als een van de klanten genoemd van de Epyc-chips.

© AMD
8 augustus 2019

De techgigant wordt als een van de klanten genoemd van de Epyc-chips.

AMD komt met een tweede generatie van zijn Epyc-serverprocessoren voor datacenters. De chipfabrikant zegt al contracten te hebben gesloten met Google en Twitter, die de chips gaan gebruiken in hun datacenters. Dat is een belangrijke slag voor het bedrijf in de concurrentie met Intel.

Voor chipfabrikanten wordt de verkoop aan datacenters steeds belangrijker om te kunnen groeien. De verkoop van processoren voor eindproducten is gestagneerd, bleek ook al uit cijfers van Gartner. Meer chipfabrikanten klagen over een kwakkelende vraag naar chips. Een belangrijke oorzaak is de handelsoorlog tussen de VS en China.

Deze Epyc-chips worden op een andere manier gefabriceerd. Eerder werd daarover al aangekondigd dat deze tweede Epyc-generatie op 7 nm wordt geproduceerd, tegenover 14 nm voor de eerste generatie.

Ander fabricageproces

Ook Intel zegt zijn fabricageproces te gaan vernieuwen, en maakt - in tegenstelling tot AMD - de chips zelf. Deze processoren komen volgend jaar op de markt. AMD probeert te profiteren van het eerder uitbrengen van de chips door voet aan grond te krijgen bij grote Intelklanten, zoals Google. Ook Twitter, Microsoft, HPE, Cray, Lenovo, Dell en VMware gaan de chips inzetten, meldt Tweakers.net.

Het is voor het eerst dat officieel naar buiten wordt gebracht dat Google AMD-chips gebruikt. De techgigant gaat de chips gebruiken in de eigen datacenters.

Vernieuwingen

Er staan nog meer vernieuwingen in het fabricageproces op stapel. Een volgende stap is dat extreme ultraviolet lithografie (EUV) wordt toegepast. Dat zou zorgen voor een betere prestatie terwijl er minder energie wordt verbruikt. TSMC, dat de fabricage van de chips doet, claimt een prestatieverbetering van 10 procent - of een 15 procent verhoging van de energie-efficiëntie - ten opzichte van chips geproduceerd op het reguliere 7 nm fabricageproces.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.