Management

Infrastructuur
Halfgeleiderverkoopdip 2019

Dit is de verklaring voor de ernstige dip in chipmarkt

Grootste terugval in omzet in 11 jaar teistert chipmarkt.

© agconnect.nl
1 augustus 2019

Grootste terugval in omzet in 11 jaar teistert chipmarkt.

De economie draait als een dolle, toch zijn chipmakers in mineur en klagen over een kwakkelende vraag naar chips. Is de chipsector de kanarie in de kolenmijn en zijn de slechte resultaten voorbode van een nieuwe recessie?

NXP kampt al tijden met een tegenvallende vraag naar zijn chips, vooral uit de auto-industrie. Met een goeddraaiende economie zou je verwachten dat de auto's de showroom uitvlogen. Ook Samsung meldt een haperende vraag naar chips en smartphones. Uit cijfers van de World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) blijkt dat de wereldwijde verkoop van halfgeleiders sinds de piek in oktober 2018 24 procent is gedaald naar 32 miljard dollar. Dat is de sterkste daling sinds de financiële crisis eind 2008 toen de verkoop met 33 procent inzakte.

Volgens de Semiconductor Industry Association (SIA) is de daling het grootst in de VS. In april dit jaar daalde het driemaands schuivend gemiddelde 29,5% in vergelijking met het jaar ervoor. In Europa bedroeg de percentuele daling 8% en in de overige regio's bijna 11%. De SIA verwacht niet dat de markt dit jaar nog snel hersteld. 

Handelsoorlog verklaart veel

Als oorzaak is vooral de handelsoorlog tussen de VS en China aan te wijzen. Met de dreiging van importtarieven en zelfs een leveringsverbod aan Huawei, hebben techbedrijven chips gehamsterd in de laatste maanden van 2018 zodat zij hun productie nog enige maanden konden voortzetten als de traditionele leveringskanalen zouden worden afgesneden.

Volgens een bericht in de Japanse zakenkrant Nikkei in mei heeft Huawei zelfs voorraden van cruciale componenten aangelegd voor zes maanden productie om zichzelf tijd te gunnen naar alternatieve leveranciers te zoeken. Intel rapporteerde verder dat de verkoop van chips voor datacenterinfrastructuur is gedaald in het eerste kwartaal van 2019, voornamelijk doordat de vraag vanuit China inzakte. Volgens de Intel komt dat vooral doordat Chinese afnemers in 2018 chips hebben gehamsterd vooruitlopend op extra handelstarieven. Dat verklaart de piek in de verkopen eind 2018. Daarna zakte de verkoop van halfgeleiders in.

PC-markt verzwakt

Maar ook de verkoop van eindproducten is in mineur. Volgens een Gartner-rapport daalde de afzet van pc's en laptops in het eerste kwartaal met 4,6 procent naar 58,5 miljoen stuks warabij vooral de kleinere producenten als Asus en Acer harde klappen kregen.

Verder is de markt voor cryptominingapparatuur verbleekt, nu de hype rond de cryptomunten is weggeëbt. Vooral leveranciers van grafische processors (gpu's) als Nvidia merken dara de effecten van.

 

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.